Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism bland börsens jättar

Utsikterna för resten av 2005 är positiva när börsens storbolag redovisar det första kvartalet.
De fortsatt höga råvarupriserna hör till de få orosmolnen.

Annons
Rapporterna har bidragit till att pigga upp placerarna på Stockholmsbörsen. Efter måndagens kraftiga nedgång har börsen stigit rejält.
Ungefär en tredjedel av de 31 företagen på listan för de mest omsatta aktierna har nu redovisat sina siffror för första kvartalet. Flertalet har ökat vinsten jämfört med motsvarande period 2004.
I många fall har också analytikerkårens förväntningar överträffats, vilket på kort sikt brukar innebära en positiv utveckling för aktiekursen.
Och när det handlar om framtiden kommer börsjättarna med glädjande besked.

Uppåt för telekom
På telekommarknaden räknar både Ericsson och Nokia fortfarande med att efterfrågan på mobilsystem ska växa något i år. Den positiva starten på året har också fått Nokia att skriva upp prognosen för hur många mobiltelefoner som kommer att säljas.
Verkstadskoncernen SKF räknar med fortsatt god efterfrågan i Europa och Nordamerika under andra kvartalet och en "påtagligt högre" efterfrågan i Asien och Latinamerika.
Vitvarutillverkaren Electrolux tror på en förbättrad marknad 2005 jämfört med året före i både Europa och USA.

Ökad aktivitet
Getinge, som levererar sjukvårdsutrustning, väntar sig fortsatt god efterfrågan på flertalet marknader och för samtliga affärsområden.
OMX, som säljer börssystem och driver börser i bland annat Stockholm, ser tecken på ökad aktivitet hos sina kunder världen över.
Stålkoncernen SSAB räknar med att den globala stålefterfrågan ökar ytterligare, men i en lägre takt än under 2004.
Utöver de mest omsatta bolagen räknar exempelvis IT-konsulten Tieto Enator och resebyråkedjan Ticket med ett gynnsamt marknadsläge under resten av året.

Prisökning avtar
När det gäller råvarupriserna tror SKF att kostnaderna för råmaterial kommer att stiga ytterligare under andra kvartalet. Men bolaget räknar med att kunna parera kostnadsökningarna med olika åtgärder.
Även Electrolux och bilsäkerhetsföretaget Autoliv drabbas hårt av kostnadsläget. Men enligt Autoliv verkar nu prisstegringstakten på stålmarknaden avta.
Det tror också SSAB, som till skillnad från bolagen ovan tjänar på prisuppgången.
Än är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser av rapportskörden. Delårsrapporter från storbolag i tunga sektorer som bank, skog, fordon och telefoni återstår ännu.

Mer läsning

Annons