Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortviken försenas av SCA:s sparpaket

/
  • Ska Kenneth Eriksson, vd för SCA Forest Products, få se miljardsatsningen i en ny pappersmaskin på Ortviken gå upp i rök? SCA:s nya sparprogram gör att satsningen får vänta ytterligare. Och de höga elpriserna underlättar heller inte beslutet.

Den stora investeringen i en ny pappersmaskin i Ortviken skjuts upp ytterligare. Det blir följden av SCA:s nya sparprogram. — Ja, tyvärr kan det bli så. Den kan försenas med ett år kanske, säger Kenneth Eriksson, vd för SCA Forest Products.

Annons
Det nya sparprogrammet kostar totalt nära fem miljarder kronor att genomföra. Den nya pappersmaskinen, PM2, beräknas kosta 34 miljarder.
Kostnaden för sparprogrammet gör att möjligheten att finansiera nya PM2 försvåras, säger Kenneth Eriksson.
Samtidigt tycker han det är bra att SCA-styrelsen vidtar åtgärder för att förbättra koncernens lönsamhet.
Det är bättre att agera nu än att riskera att längre fram hamna i ett läge där man måste avyttra verksamhet i panik, menar Kenneth Eriksson.
Sparprogrammet ska på sikt stärka SCA:s ekonomi. Kenneth Eriksson menar också att det i slutänden blir PM2:s lönsamhet som avgör om Sundsvall får den viktiga investeringen eller inte.
Lönsamheten beror förstås på hur marknaden utvecklas för det nischade kvalitetspapper som vi vill producera i PM2. Där går det hittills som vi tänkt oss. Men framför allt beror lönamheten på tillgången på el och på elpriset.
Där har utvecklingen däremot gått åt helt fel håll. Trots välfyllda vattenmagasin, så har elpriset rakat i höjden. Förklaringen sägs vara att handeln med utsläppsrätterna drivit upp priset.
Kenneth Eriksson skakar på huvudet.
En stor del av svensk industri, som Ortviken och Kubal, är uppbyggd på att vi ska ha tillgång till elkraft till en viss kostnad. Nu har politiska beslut ryckt undan förutsättningarna för det.
Blir den nya pappersmaskinen verklighet så ökar Ortviken sin elförbrukning från dagens 1,8 terawattimmar till 2,1 TWh. En utökning som fördyras med tre miljoner årligen för varje öre som elpriset stiger.
Även om projektet PM2 nu har motvind, så har Kenneth Eriksson förhoppningen att det ska bli verklighet.
Grundförutsättningen är bra tack vare vår fina skogsråvara. Och jag tänker inte ge upp det här, lovar han.

Mer läsning

Annons