Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortvikens utbyggnad i malpåse

SCA:s vinst halverades under årets första kvartal och stannade på 894 miljoner kronor. För låga priser och en svag utveckling i Europa bidrar till att beslutet om en ny pappersmaskin i Ortviken dröjer. — Det blir i alla fall inget beslut i år, säger koncernchefen Jan Åström.

Annons
För samtliga SCA:s tre affärsområden sjönk rörelseresultatet under första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
Tappet var dock minst inom skogsindustriprodukter där lönsamheten för tryckpapper faktiskt ökade något. En rörelsemarginal på sex procent är dock SCA-ledningen inte nöjd med.
Den optimism vad gäller prishöjningar som vi hade i slutet av förra året har inte infriats. För vanligt tidningspapper steg priset fem procent och för magasinspapper bara två procent. Mycket hänger nu på hur andra kvartalet blir. Men tyvärr är utsikterna för ytterligare prisökningar den närmaste tiden inte så stora, säger Jan Åström.
Efterfrågan på papper har dessutom minskat något, i stället för att öka, vilket SCA hoppades på. Dessutom har högre priser för råvara och energi motverkat ett förbättrat resultat.
För sågade trävaror har lägre priser resulterat i ett försämrat resultat. Fortsatt är dock rörelsemarginalen betydligt högre än för tryckpapper.
Resultatet för affärsområdet förpackningar sjönk ordentligt. Orsaken är lägre volymer, lägre priser och högre energikostnader.
Även för det absolut största affärsområdet, hygien, minskade lönsamheten kraftigt. Framför allt har marknaden för konsumentprodukter i Europa varit svag med prispress som följd.
I Nordamerika är det dock bättre fart på efterfrågan. Även i andra delar av världen - Östeuropa, Latinamerika och Asien - är utvecklingen mer positiv. En annan ljusglimt är att SCA stärkt marknadsandelen för sina Liberoblöjor i Norden från 52 till 60 procent.
Några funderingar på att dela upp SCA-koncernens affärsområden för att möjligen förbättra lönsamheten har dock inte Jan Åström.
Nej, det är tillsammans som dessa tre områden är starka. Då kan vi också möta andra stora konkurrenter. Man får inget bättre grepp med handen om man hugger av tummen, säger han.
De sparpaket som SCA har dragit igång försämrade resultatet för första kvartalet med 425 miljoner kronor. Något ytterligare sparpaket är inte på gång under våren.
Nej, men skulle den nuvarande utvecklingen fortsätta in på hösten, så kan det blir aktuellt då, säger Jan Åström.

Mer läsning

Annons