Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostkompaniet lägger ner i Sundsvall

35 jobb försvinner på Milkos anläggning i Sundsvall i höst.
Då tar Milkos och Skånemejeriets gemensamma bolag Ostkompaniet över hantering av hårdost.

Annons
År 2002 bildade Skånemejerier och Milko ett gemensamt bolag, Ostkompaniet, för förädling och försäljning av hårdost. Nu fördjupas samarbetet genom att förädlingsverksamheten, det vill säga bitning, rivning och förpackning av ost i konsumentförpackningar, överlåts till Ostkompaniet och koncentreras till anläggningen i Kristianstad.
Verksamheten i Sundsvall läggs ner.
Inom såväl Milko som Skånemejerier finns idag en överkapacitet. Enligt Rolf Bjerndell, vd på Skånemejerier, är det lågprishandel som bidragit till överkapaciteten.
Pristrycket märks tydligt på ostmarknaden. Vår chans att klara den ökade konkurrensen är att bli mer lönsamma och den strategi vi har valt är samarbete, säger Rolf Bjerndell i ett pressmeddelande.
Idag arbetar 30-40 personer vid mejerierna i Sundsvall och i Kristianstad.
Enligt Milkos vd, Bo Berg, behöver ett tiotal personer nyanställas i Kristianstad. Personal från Sundsvall erbjuds förtur. MBL-förhandlingar kommer att inledas så snart som möjligt.
Enligt honom föll valet föll på Kristianstad på grund av lägre transportkostnader. Ostkompaniets kunder är främst koncentrerade till mellersta och södra Sverige. Även drift- och investeringskostnaderna minskar med bara en anläggning.
Totalt hanteras cirka 14000 ton ost per år vid mejerierna.
Milko är ett av Sveriges största mejeriföretag. Milkos närmarknad sträcker sig från norra Dalsland i söder till Jämtland i norr, ungefär en tredjedel av Sveriges totala yta. Företaget ägs av 1300 mjölkbönder och omsätter 2,8 miljarder kronor. 950 personer är idag anställda i Milko.
En stor del av mjölken förädlas till produkter på en internationell marknad som till exempel Grekland, England samt USA.
Skånemejerier omsätter ca 2,8 miljarder kronor och har 800 anställda. Företaget ägs av ca 900 mjölkbönder i Skåne och delar av Småland.

Mer läsning

Annons