Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat stark Tele 2-rapport lyfte aktien

Starka delårssiffror lyfte mobiloperatören Tele 2 med över tio procent på Stockholmsbörsen på tisdagen. Vinsten krympte något, men bolaget överraskade ändå marknaden positivt.

Annons
En viktig orsak till rusningen efter Tele 2-aktierna var att marginalen för den svenska mobilverksamheten steg till 45 procent, vilket var högre än väntat. Under andra kvartalet i fjol låg marginalen på 44 procent.
Tele 2:s vd Lars-Johan Jarnheimer sade på en pressträff i Stockholm att han var "relativt nöjd".
Mobilverksamheten i Sverige lyftes till stor del med hjälp av en ny typ av Comviq-abonnemang. I Sverige ökade antalet abonnenter på mobiltjänster till över 3,5 miljoner under kvartalet, vilket är fem procent fler än under samma period i fjol.

Färre nya
Tillflödet av nya abonnenter var dock överlag sämre än väntat. Koncernen fick nöja sig med 722 000 nya abonnenter under årets andra kvartal, jämfört med de 981 900 som analytiker hade väntat sig enligt en Reuters-enkät.
En annan trist siffra för Jarnheimer var den genomsnittliga intäkten per kund (ARPU), som sjönk från 169 kronor till 167 kronor under årets andra kvartal.
Vinsten efter skatt för andra kvartalet krympte till 676 miljoner kronor, ned från 759 miljoner kronor. Men rörelseresultatet före skatt och avskrivningar (EBITDA) steg till 1,69 miljarder kronor, vilket var bättre än väntade 1,46 miljarder kronor. Under andra kvartalet 2004 låg rörelseresultatet på 1,67 miljarder kronor.
Omsättningen under andra kvartalet steg med tolv procent till 12,04 miljarder kronor, vilket kan jämförs med en prognos på 11,90 miljarder kronor.

Köper mer
Tillväxten vill Tele 2 säkra med hjälp av förvärv.
 Vi har fortfarande utrymme att göra affärer, om vi vill och det dyker upp tillfällen, sade finanschefen Håkan Zadler på pressträffen.
Tele 2 räknar redan med att kunna ro hem köpet av Versatel i Nederländerna och Belgien under hösten. Förvärvet följer på köpet av spanska Comunitel. På frågan om varför Tele 2 backade för Versatel i Tyskland svarar Jarnheimer:
 När vi räknar på Tyskland har vi andra bättre alternativ.
Både Versatel och Comunitel-affären bygger på att Tele 2 redan har ett stort antal kunder i berörda länder som kan flyttas över till de nät som köps.

Mer läsning

Annons