Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertidsblockad i hamnar på fredag

Det blir övertidsblockad i de flesta av landets hamnar på fredag den 6 maj när Hamnarbetarförbundet går ut i konflikt.

Annons
Förbundet vill skriva kollektivavtal med arbetsgivarna i Sveriges Hamnar och Transportgruppen. Arbetsgivarna har i stället valt att skriva kollektivavtal med LO-förbundet Transport.
Blockaden berör omkring 1 400 hamnarbetare i 24 hamnar, främst i Stockholm, Göteborg och längs Norrlandskusten norr om Gävle.
 Det kommer att bli ganska stora effekter eftersom det är högt övertidsutnyttjande i hamnarna, särskilt i de hamnar där stormfälld skog skeppas ut, säger Björn A Borg, ordförande i Hamnarbetarförbundet.
Peter Jeppsson, vd i Sveriges Hamnar och Transportgruppen, tror också att blockaden kommer att få stora effekter.
"De varslade åtgärderna kommer att slå hårt inte bara mot hamnarnas kunder inom export- och importindustrin och inom handeln utan blir kännbara för hela det svenska samhället", skriver Jeppsson i ett pressmeddelande.
Jeppson konstaterar att arbetsgivarna redan har avtal med Transport och han anser det orimligt att det är tillåtet att vidta konfliktåtgärder för att få kollektivavtal på ett område där kollektivavtal redan finns.
"Hamnarbetarförbundets hot om konfliktåtgärder är ytterligare ett exempel på att lagstiftningen kring arbetsmarknadskonflikter behöver ses över", anser Jeppsson.
Den bedömningen delar inte Björn A Borg som tycker att arbetsgivarnas resonemang är "kvalificerat skitsnack".
 Det är inte Transport som bestämmer vem som Transportgruppen ska skriva avtal med, det beslutet sitter arbetsgivarna själv på, säger Borg.
Blockaden kommer att gälla över helgen fram till måndag den 8 maj och sedan upprepas under helgen 1316 maj. Nästa helg blir blockaden en dag längre, mellan den 20 och 24 maj. Från den 3 juni gäller blockaden tills vidare.

Mer läsning

Annons