Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss höst för Telias anställda

/
  • Trots över 15 år på Telia tycker Maria Karlsson att det nu känns lite osäkert. Visserligen är jag inte lastgammal, säger hon och skrattar, men det skulle nog bli svårt att få ett nytt jobb. I bakgrunden sommarjobbaren Marit Björstedt.
  • Platschefen Tomas Forsgren tror att Sundsvall klarar sig bättre än många andra ortern när Telia skär ner.
  • Platschefen Tomas Forsgren tror att Sundsvall klarar sig bättre än många andra ortern när Telia Sonerea skär ner.
  • —Att det skulle bli nedskärningar visste vi, men inte att det skulle bli så många, säger Peter Wiklund, Seko.

Telia Sonera har blivit en mer otrygg arbetsplats. Beskedet att 3 000 jobb ska bort i Sverige har skakat om medarbetarna. — Jag tror att många blev chockade över den höga siffran, säger Peter Wiklund, Seko-facket.

Annons
Sundsvall är den ort i landet utanför de tre storstäderna där Telia har flest anställda, 700 personer.
Mer än vart fjärde Teliajobb i landet ska försvinna och det skulle motsvara 200 tappade jobb för Sundsvalls del. Men nedskärningen kommer att drabba vissa verksamheter hårdare.
Jag tror att vi klarar oss bättre. Vi har rätt mycket specialkompetens i Sundsvall och jobbar dessutom mycket med produktutveckling av nya mobila tjänster. Det gör att vi kan känna oss ganska trygga. Men en del mindre orter i landet kan nog ligga sämre till, tror Tomas Forsgren, platschef för Telia i Sundsvall.
Han tycker att utvecklingen här ser bra ut.
Ja, vi bygger ju ut GSM-nätet för en miljard, med tyngdpunkt i Norrland. Lokalt tappar vi heller inte kunder, vilket man lätt skulle kunna tro med tanke på den hårda konkurrensen säger Tomas Forsgren.
Maria Karlsson, 33 år, tycker dock att framtiden nu känns mera osäker. Trots att hon jobbat på Telia sedan 1990.
Ja, det är ju så väldigt många jobb som ska bort. Men egentligen skulle vi på vår avdelning snarast behöva mer folk.
Hon och ett 20-tal kollegor arbetar som stöd åt återförsäljare, exempelvis butiker. En liknande enhet finns också i Göteborg.
Skulle jag förlora jobbet så är jag visserligen inte lastgammal. Men å andra sidan har jag bara två års gymnasieskola och det finns inte så många lediga jobb i dag. Jag har dessutom familj och villa, så det skulle bli svårt att flytta, menar Maria Karlsson.
Peteer Wiklund, sektionsordförande för Seko i Västernorrland, är säker på att Telia kommer att tvingas säga upp anställda.
Vi ska försöka se till att de blir så få som möjligt och att företaget inte slimmar organisationen så mycket att de som blir kvar sedan går in i väggen, säger han.
Företaget har erbjudit alla som är 60 år och äldre avtalspension. Hittills har cirka 600 nappat, varav 15 i Sundsvall.
Lika många i Sundsvall har anmält sig till det omställningsprogram som Telia har för att hjälpa medarbetare att gå vidare, exempelvis till studier eller att starta egen firma.
Omställningsavtalet är bra och innebär att övertaliga har kvar sin anställning i tre år, säger Peter Wiklund, Seko.
För många av Telias anställda innebär ändå hösten en oviss tid. För det dröjer innan de får besked om hur nedskärningen kommer att slå på de olika orterna.

Fakta Telia Sonera
Antal anställda: knappt 11 000 i Sverige.
Anställda i Sundsvall: 700. Merparten sitter i Teliahuset vid Selångerån försäljning, produktutveckling och kundtjänst. Drygt 300 finns i Telia Mobiles hus i Birsta nät och produktion.

Mer läsning

Annons