Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peab gick till rätten för att få ut Korsta-anbuden

Hur kunde NCC få det största bygget i Sundsvall, Korstaverket?
Det undrar byggföretaget Peab som gått till kammarrätten för att få ut konkurrenternas anbud. Men rätten säger nej.

Annons
Anläggningen för att förbränna sopor i Korstaverket är ett bygguppdrag på över 100 miljoner kronor. Fyra företag lämnade in anbud och NCC fick uppdraget.
Sinikka Gullroos, arbetschef på Peab, skrev då till Korstaverkets Förvaltning AB och bad att få kopior på anbuden från NCC och Skanska. Hon fick nej på sin begäran och gick därför vidare till Kammarrätten för att få saken prövad.
Det här är första gången jag varit med om att anbuden är hemligstämplade. Oftast får man se alla anbuden på en gång, säger Sinikka Gullroos.
Hon tror att Peab hade det lägsta anbudet.
Vanligen är det totala priset avgörande. Därför vill jag se hela utvärderingen och om den bedömning man gjort är riktig. Den förklaring jag hittills fått säger bara att NCC:s anbud totalt sett var förmånligast, att de hade mest erfarenhet av den här typen av byggen, säger Sinikka Gullroos.
Men kammarrätten avslår alltså hennes begäran. I domen konstateras att uppgifterna inte bara skulle avslöja NCC:s och Skanskas prissättning, utan också hur de tänkt uppfylla sina åtaganden. Och det skulle kunna skada de två byggföretagen, anser kammarrätten.
Peab har inte tänkt överklaga domen.

Mer läsning

Annons