Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer missar bostadstillägg

Var fjärde pensionär med rätt till bostadstillägg har inte sökt något, visar en beräkning från Försäkringskassan. Oftast är bakgrunden okunskap. Om alla sökte, skulle statens utgifter öka med miljardbelopp varje år.

Annons
Drygt en halv miljon personer har rätt att få bostadstillägg till pensionärer, BTP, enligt Försäkringskassans bedömning. Men omkring en fjärdedel av dessa har inte ansökt om tillägget. Kassan bygger sin beräkning på en enkät till 3 000 personer som inte har BTP, skriver Göteborgs-Posten.
Försäkringskassan lämnar nu en skrivelse till regeringen och föreslår förbättrad information. Bäst vore ett riktat utskick till pensionärer med låg inkomst, tror kassan.
Priset för staten kan dock bli högt. Enligt Försäkringskassans uppskattning är det omkring 165 000 personer som varje månad går miste om i snitt cirka 1 400 kronor i BTP. Om alla dessa fick sitt tillägg, skulle det öka statens kostnader med omkring 2,8 miljarder.
Enligt enkätsvaren vet många pensionärer inte att de kan söka BTP. Andra tror, felaktigt, att de inte kan få tillägget för att de bor i villa.
I siffrorna ingår även personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, som också har rätt till bostadstillägget.

Mer läsning

Annons