Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna får det allt sämre

På 20 år har en barnfamilj med två löntagare i hyresrätt fått närmare 10 000 kronor mer i månaden att röra sig med. Under samma period har en garantipensionär fått 100 kronor mer att spendera.

Annons
Det framgår av en analys som Institutet för Privatekonomi, Swedbank, gjort.
En tvåbarnsfamilj hade i januari i år 400 kronor mer över efter nödvändiga utgifter jämfört med i januari fjol. För pensionärerna har däremot utgifterna ökat mer än inkomsterna. Garantipensionären har 100 kronor mindre över och pensionärsparet drygt 200 kronor mindre.
De senaste årens positiva utveckling för löntagarhushållen, som främst gynnat hushåll i hyresrätt, beror på reallöneökningar, jobbskatteavdrag och måttliga hyreshöjningar.
Men många utgifter har också ökat. Matkostnaderna har ökat, mest har priserna på bröd och kött stigit. Men också kläder, lokala resor och fackavgifter har blivit dyrare.
På 20 års sikt har en tvåbarnsfamilj drygt 9 800 kronor mer kvar efter nödvändiga utgifter medan en garantipensionär bara har 100 kronor mer kvar i plånboken. Siffrorna är omräknade med hänsyn till inflationen.
Och posten "kvar efter nödvändiga utgifter" ska räcka till mycket: bil, nöjen, sparande, semester, veckopeng med mera.
Enpersonshushållets "kvar efter nödvändiga utgifter" har ökat med knappt 400 kronor mellan januari i fjol och januari i år medan motsvarande belopp för en ensamstående förälder är 200 kronor per månad.
I 20-årsperspektivet har enpersonshushållet drygt 4 000 kronor mer kvar sedan det nödvändiga är betalt och den ensamstående föräldern drygt 3 000 kronor mer.

Mer läsning

Annons