Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Permobil och Emhart gynnas av svag krona

/
  • När merparten av intäkterna är i dollar, så tjänar Permobil förstås mer i kronor när dollarn blir dyrare, konstaterar vd Jon Sintorn.

Den starkare dollarn gynnar Timrå-företaget Permobil.
– Äntligen! Vi har bett till alla gudar om detta, skojar vd Jon Sintorn.

Annons

Koncernen, som tillverkar avancerade elrullstolar, omsätter i år cirka 2,7 miljarder kronor. Eftersom två tredjedelar av intäkterna kommer i dollar, så innebär en betydligt dyrare dollar klirr i kassan.

– Ja, det betyder mycket. Samtidigt har vi numera rätt mycket kostnader i dollar och det minskar nettoeffekten, men visst är det bra för oss, säger Jon Sintorn.

Företagets verksamhet i USA har vuxit kraftigt. Dels byggde Permobil för några år sedan en ny produktionsanläggning i Nashville, och dels köpte man företaget Tilite i staten Washington i fjol och nu i månadsskiftet april-maj även företaget Roho i St Louis – båda med vardera cirka 200 anställda.

Maskintillverkaren Emhart Glass exporterar all produktion och påverkas av hur euron stärkts till 9:45 kronor, 75 öre mer än för ett år sedan.

– Eftersom vi ingår i schweiziska Bucher-koncernen gör en svag krona att våra egna kostnader sänks, exempelvis löner. Däremot påverkar det inte vår försäljning som går via koncernen, säger Emharts ekonomichef Anna Tjernberg.

Bucher-koncernen påverkas dock negativt av att schweizerfrancen stärkts kraftigt.

Mer läsning

Annons