Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pfizer miljardsatsar i Strängnäs

Strängnäs drog vinstlotten i kampen om var produktionen av tillväxthormonet genotropin ska tillverkas i framtiden.
Pfizer satsar en miljard kronor på att bygga en ny fabrik, som ska ersätta den gamla fabriken i Västerås.

Annons
De 275 anställda i Strängnäsfabriken står redan för huvuddelen av genotropintillverkningen i koncernen. Men Pfizer har allt sedan bolaget tog över Pharmacia för två år sedan analyserat i vilken av koncernens fabriker miljardsatsningen skulle göras.
 Vi har kartlagt ett tiotal fabriker över hela världen. Men vi har valt Strängnäs som vi anser har de bästa förutsättningarna. Här finns redan en konkurrenskraftig och värdefull kompetens säger, Zeibrant Lindqvist, vd för Pfizer Health till TT.
 Investeringen i en ny toppmodern fabrik visar att Sverige även i fortsättningen kommer att ha en fortsatt viktig roll i Pfizers globala produktionsnätverk.

Nya jobb
Den nya fabriken tas i drift 2009 och kommer även att tillverka andra biotekniska produkter. Fram tills den är klar fortsätter produktionen i den gamla fabriken.
 Strängnäs ligger i en region där det finns mycket bioteknik och här finns en bra infrastruktur, säger Zeibrant Lindqvist.
Han uppskattar att satsningen på att bygga den nya fabriken kommer att leda till 150 arbetstillfällen.
Pfizer har det senaste året ihärdigt uppvaktats av både Västerås kommun, länsstyrelsen och regeringen.
 Vi har haft en bra dialog och kontinuerligt informerat exempelvis näringsdepartementet och kommunen om våra planer, säger Zeibrant Lindqvist.

Inga garantier
Samtalen har inte resulterat i några garantier eller utfästelser till Pfizer.
 De har nog uppfattat det som så att Sverige är ett av världens starkaste bioteknikländer både i forskning och industri. Vi har täta relationer och träffas ofta för att diskutera vilka problem som kan finnas, säger näringsminister Thomas Östros.

Mer läsning

Annons