Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pfizer stänger Stockholmsfabriken

Läkemedelsjätten Pfizer lägger ner spruttillverkningen i Stockholm och 500 anställda förlorar sina jobb.

Annons
Pfizer har under flera år tillsammans med ett utländskt företag arbetat med att ta fram en ny spruta. Men Pfizers samarbetspartner har misslyckats med att utveckla tekniskt hållbara komponenter och därför väljer nu Pfizerledningen att avbryta projektet.
Det betyder att Stockholmsfabriken successivt kommer att avvecklas fram till 2008 och att de 500 anställda förlorar sina jobb.
 Vi har drabbats av tekniska problem och förseningar och har därför beslutat avbryta utvecklingen av en ny produkt, säger Zeibrant Lindqvist, vd för Pfizer Health till TT.

För dyrt
De tekniska problemen har lett till allt för stora förseningar.
 Vi kan inte komma till marknaden med den nya produkten i den tid som var tänkt och vi har nu fått en kostnadsbild som inte är acceptabel, säger Zeibrant Lindqvist.
Anläggningen i Stockholm tillverkar flera olika sorters sprutor.
 Fram till 2008 kommer vi att se över hur vi ska göra med resten av tillverkningen och det kan bli aktuellt att flytta delar av den till produktionsanläggningar som ligger utanför Sverige, säger Lindqvist.

Ovisshet
Personalen på Stockholmsanläggningen har under många år levt i ovisshet om anläggningens framtid. Pharmacia, som då ägde fabriken, planerade 1996 att bygga en ny fabrik i Uppsala då Stockholmsfabriken ansågs för omodern. Men för drygt ett år sedan beslöt den nye ägaren Pfizer att skrinlägga flyttplanerna och avbryta arbetet med den nya Uppsalafabriken.
 Det här känns för jäkligt för personalen som arbetat så hårt med att ta fram den nya produkten. Men vår samarbetspartner har misslyckats och därför stängs nu Stockholmsfabriken, säger Ingela Widén, ordförande för LOPTK-klubbarna på Pfizer.

Vem bär ansvaret?
 Man kan ju undra vem som bär ansvaret. Frågan är om det är vi eller det utländska bolaget som har ansvaret för misslyckandet, som innebär att Pfizerkoncernen inte längre vill fortsätta satsa på Stockholmsfabriken, säger Ingela Widén.
Det handlar enligt henne om investeringar på runt 600 miljoner kronor.
I februari i år flaggade koncernledningen för att bolaget behövde spara pengar och att en omfattande översyn av koncernens anläggningar planerades.
Men nyligen kunde personalen på Strängnäsfabriken andas ut då Pfizer informerade om planerna på satsa en miljard kronor på att bygga en ny fabrik i Strängnäs, som om några år ska ersätta den nuvarande Strängnäsfabriken.

Mer läsning

Annons