Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plaståtervinningen storinvesterar och föryngrar

/

Tio jobb försvinner när familjeföretaget Plaståtervinning i Strömsbruk AB i dagarna upphör med legojobbet med källsortering.
Men framtidstron finns i högsta grad kvar. Tre miljoner investeras i en ny linje för tillverkning.

Annons
Redan i fjol investerades tre miljoner för att höja produktionen. Detta utan något samhällsstöd.
Vi har under åren kunnat göra investeringarna utan att ta lån, berättar Lars Hald, grundare av förtaget.
Under ST:s besök rullas oavbrutet kabelskydd ut. Av återvunnen plast, cirka 1 500 ton per år, skapas hela tiden nya produkter, även skivor, profiler och plattor av olika slag.
Vi är det enda företaget i Norden som har direktåtervinning. Inget granulat (plastkulor) köps in. Och det blir inget spill alls. Allt återvinns.
Bakom de orden står inte bara Lars och makan Gittan utan även den nya generationen Jenny, Tomas och Åsa, samt hennes make Peter, som är företagets vd. De yngre är på väg att ta över aktiemajoriteten, men de äldre blir kvar i rörelsen.
Begreppet "som en enda stor familj" passar bra. Men det är omöjligt att skilja på fritid och arbete.
Även när vi träffas på julmiddagen blir det företagsprat, medger alla.

25-tal jobb

Trots avvecklingen av källsorteringens tio jobb, det blir en mindre sortering kvar, arbetar ett 25-tal personer i företaget, samt i avknoppade eller kompletterande företag.
Förutom de elva kvarvarande jobben på Plaståtervinning AB finns taxirörelsen Sjöberg & Hald i Sundsvall (sex jobb), Returprofil i Kall (fyra), Tomas Halds Industriservice (två), HMR Industri AB (två). Tusenkonstnären Jörgen Roos har nyligen värvats till HMR.
Leif Andersson, Arvika, var tidigare delägare i huvudbolaget, men är nu ute ur bilden.
Vi gjorde ett byte. Han fick mina aktier i ett bolag i Deje, jag hans i Strömsbruksföretaget, förklarar Lars Hald.

Gudrun gav jobb

Välbekanta Gudrun har ökat produktionen av kabelskydd. Efter stormen grävs mer och mer av ledningsnätet ner i marken. Det ska skyddas och det görs i hög grad av kabelskydd från Strömsbruk. Kvaliteten gör att ett spett inte ska ta sig igenom och att en grävskopa ska glida. Varje dag rullas 2,5 mil med kabelskydd ut.
Produktionen sker i tvåskift. Av produktionen går 3040 procent på export.
Det finns ytterligare ett betydande plastföretag i Nordanstig, Bergmanplast i Bäling, Jättendal. I den byn bor Lars och Gittan Hald vilket bidragit till att företagen samarbetar på många sätt. Jenny Hald bor i Strömsbruk, de övriga i familjen i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons