Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plyfa stöttar kapellet och korset

/
  • Grävaren Lars-Åke Andersson, motorn Karl Åkerblom och stöttande Plyfas Allan Ekvall på den i går uppgrävda platsen där betongplattan ska anläggas.

I en grym västanvind på Älvåsens topp i Hassela grävdes på fredagsförmiddagen grunden för det blivande kapellet med det tillhörande 30-meterskorset. Plyfas Staffan Långström och Allan Ekvall markerade med sin närvaro att företaget stöttar projektet.

Annons
Det var förstås förre kyrkoherden och den drivande för allt, Karl Åkerblom, som vid 10-tiden tog det första spadtaget. Sedan gjorde grävaren Lars-Åke Andersson sitt för att få till den yta på 11 x 11 meter som det lilla kapellet och det stora korset ska vila på. Jan-Erik Hagenlöv, Sundsvall, är konstruktör.
Vi gjuter betongplattan i höst. I februari blir det byggstart, sade Åkerblom.
Finansieringen är inte klar men visst stöttar Plyfa, det största företaget på orten.
Bygget blir väldigt bra för Hassela. Det var ju meningen att det skulle bli av för redan 15 - 20 år sedan men bättre sent än aldrig sade Plyfa-vd:n Staffan Långström, Sundsvall.
Kapellet ska heta S:t Staffans kapell men det är inte Långström som hedras.
Nej. Det är Hälsinglands aposteln Staffan som mördades år 1060, förklarar Karl Åkerblom.
I dagarna inleds en insamling för bygget som kommer att kosta upp emot en miljon kronor. Bara korset, som väger 14 ton, kostar 288 000 kronor plus moms. Sedan ska det transporteras från tillverkaren Martinsons i Bygdsiljum till Älvåsentoppen.
Det bör gå att kunna släpa korset på snön med hjälp av en skogstraktor, funderar Allan Ekvall. Från toppstugan.
Helikoptertransport är inte aktuellt. Det skulle kosta hundratusentals kronor.
Bygget blir på ett billöst land. Karl Åkerblom anser att det ska vara förenat med ett visst umbärande att nå toppen.
Man får heller inte den rätta stillheten på stället om det är väg ända fram, resonerar han.
Lars-Åke Andersson hade inga problem att komma uppför branterna med sin grävare. Och ortsbon Mikael Näslunds mark var lätt att gräva i, måttligt stenfylld.
Ingen psalm men väl Karl Åkerblom-bön, tårta och kaffe markerade att ännu en liten etapp av korset och kapellet på Älvåsen förverkligats.

Mer läsning

Annons