Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polacker utan lön

Två polska arbetare hävdar att en företagare i Sundsvall är skyldig dem cirka 30 000 kronor för byggjobb de utfört. — Det är för bedrövligt, tycker Royne Bergman, ombudsman på Byggnads. Företagaren menar att anklagelserna är falska.

Annons
I går morse fick Royne Bergman besök av de två polska arbetarna. Med sig hade de anställningsavtal som företagararen tecknat med dem i augusti i fjol.
Enligt avtalen skulle de två polackerna jobba med bygg- och markarbeten, främst renovering av en lokal. De skulle arbeta fyra timmar per dag.
Men polackerna visade upp listor på att de jobbat tio timmar per dag, sex dagar i veckan.
Ett klart brott mot arbetstidslagen i så fall, konstaterar Royne Bergman.
Enligt lagen får man högst jobba 50 timmars övertid under en månad.
Avtalet sade också att företagaren skulle betala dem 80 kronor i timmen. Något både Byggnads och Seko, det fack företagarens aktiebolag har avtal med, tycker är alldeles för lågt. Snittlönen för en byggnadsarbetare ligger på cirka 125-130 kronor.
Ja, men de här två är ju outbildade. Dessutom har de inte behövt jobba hela tiden, men fått betalt ändå, säger företagaren.
Enligt Royne Bergman sade polackerna att de inte fått lön för 350 timmars jobb. Med 80 kronor i timmen, plus semsterersättning, gör det cirka 30 000 kronor.
Nu är polackerna inte våra medlemmar, så vi kan inte hjälpa dem. Men visst blir jag upprörd, säger Royne Bergman.
Polackernas papper visar att den ene av dem vid ett tillfälle fått 12 500 kronor i lön. Men företagaren hävdar att de två polackerna fått betalt löpande under hösten och vintern.
Ja, det har jag kvitto på. Det är bara nu på slutet de inte fått betalt. När jag var på annat håll i landet och jobbade, så bara stack de till Polen, säger han.
Företagaren blir först väldigt arg när ST ringer honom.
Vad har du med det här att göra? undrar han.
Sedan lugnar han sig.
De försöker blåsa mig och få betalt två gånger. Men vi ska reda ut detta när jag kommer hem till Sundsvall igen. Jag ska göra rätt för mig, säger företagaren.

Mer läsning

Annons