Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot ändrat schema på akuten

/
  • Rolf Forsström, sjukhusdirektör, hamnar i blåsväder efter att han sagt upp ett speciellt arbetsschema på akuttmottagningen vid Sundsvalls sjukhus.

Rör inte vårt arbetsschema. Det är budskapet i en massiv protest på akutmottagningen vid Sundsvalls sjukhus. Ett 60-tal sköterskor har skrivit en namnlista mot väntade förändringar.

Annons
Listan har skickats till sjukhusdirektören Rolf Forsström med krav att akuten får ha kvar sitt nuvarande sätt att arbeta.
Bakgrunden är att sjukhusledningen i våras sa upp alla avtal om speciella arbetsvillkor i olika delar av sjukhuset. Det gäller bland annat ett bonussystem på akuten.
Enligt detta får de anställda på akutmottagningen rätt till extra ledighet om de arbetar på kvällar och helger. Med bonussystemet är det lättare att fylla de tunga arbetspassen utan att någon behöver tvingas till övertid.
Vi får en allt större tillströmning på kvällar och helger. Det gäller att de som arbetar dessa tider har något för det, säger Maria Okfors, sjuksköterska.
För några år sedan införde akutmottagningen ett så kallat tvättstugeschema där de anställda själva pusslar ihop sin tid. Detta schema hotas inte, men väl bonussystemet som var ett viktigt tillägg.
Det konstiga är att vi för ett par år sedan uppmuntrades att hitta egna lösningar som passar varje avdelning. Nu kanske det tas bort, säger Maria Okfors.
I brevet varnar 60 sjuk- och undersköterskor för att det kan bli massflykt från arbetsplatsen om villkoren ändras.
Sjukhusdirektör Rolf Forsström, förklarar att han inte alls är emot egna arbetstidsscheman.
Men vi sa upp alla avtal för att utvärdera de olika modellerna och se om de håller sig inom de ekonomiska ramarna. De som fungerar bra ska vi inte ta bort, säger han.
Forsström kan ändå inte lova akutmottagningen att de får behålla sitt bonussystem.
Jag vet inte vad resultatet av utvärderingen blir, säger han.

Mer läsning

Annons