Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Qnets bidrag till kompetensförsörjning

/
  • Christer Berglund tycker att föreläsningsdagen är en bra initiativ och hoppas att den sprider sig till andra områden utanför det akademiska.

Kvinnligt ledarskap stod i fokus när Qnets hade föreläsningar en hel dag. Könsmönster var ett av de centrala teman i nätverkets arbete för att stärka kvinnor i sina ledarroller.

Annons
"Från prinsessor till företagsledare" heter heldagsprogrammet som Qnet (nätverk för kvinnor med akademisk utbildning), höll i torsdags för att bidra till att utveckla starka kvinnliga ledare.
En viktig del i arbetet för att belysa kvinnors kompetens är att studera könsmönstren och dess skillnader. Enligt Christer Berglund, vice kommunalråd från Sundsvalls kommun ska man börja tidigt med att bryta mönstren: med barnen.
Kommunen uppmuntrar till detta centralt men det är förskolorna som själva avgör hur och om de ska göra det, säger han.
En av föreläsarna, Britta Olofsson som är förskolärare på Stormhattens förskola i Härnösand, har arbetat aktivt med att förändra könsmönstren. Genom projekten "Modiga prinsessor och pyssliga pojkar" vann Stormhattens förskola kommunens jämnställdhetspris 2005. Enligt henne kan man redan vid treårs ålder se en skillnad i könsmönstren.
Vi har olika förväntningar på pojkar och flickor och vi har de införlivade i våra tankar, men vi ser dem inte, säger Britta Olofsson.
I projektet hon drev använde man sig av två metoder: kompensatorisk pedagogik och positiv förstärkning. Det sistnämnda använde man till exempel när pojkarna fick uppmuntran och uppmärksamhet när de visade empati och kunde vara hjälpsamma, medan flickorna fick det när de var självständiga, starka och visade att de var modiga i stället, säger hon.

Qnet Sundsvall
Är ett nätverk av kvinnor från olika branscher med akademisk bakgrund.
Nätverket arbetar som opolitiskt forum för samhällengagemang och påverkan.
I Jämtland och Västernorrland finns fyra parallella nätverk, som utgår från Mittuniversitetets campusorter.
Medlemmar: 120 kvinnor
Medlemskapet är gratis
Källa: www.miun.se/qnet

Mer läsning

Annons