Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntesänkning fortfarande inte utesluten

Riksbanken lämnar räntan oförändrad. Men eftersom konjunkturen går knackigt är en räntesänkning inte utesluten under våren.

Annons
Det var ingen direkt överraskning när Riksbanken på fredagen meddelade att styrräntan lämnas oförändrad på 2,00 procent. Riksbankens direktörer har varit osedvanligt samstämda på senare tid. Trots krav på räntesänkningar från ministrar, politiker, Ams och LO har budskapet varit klart: Det blir ingen räntesänkning om inte konjunkturen vänder nedåt.
Men på senare tid har konjunktursignalerna varit alltmer spretiga. Den förväntade uppgången har inte haft någon styrka, industrikonjunkturen har mattats av rejält och där har sysselsättningen fortsatt att minska.

Lägre förväntningar
Hushållens förväntningar på ekonomin har också blivit dystrare. Men samtidigt har farten i detaljhandeln ökat och det har blivit fler jobb i den privata tjänstesektorn.
I sitt pressmeddelande i samband med räntebeslutet skriver Riksbanken också att "osäkerheten om styrkan i den svenska konjunkturuppgången tilltagit". Riksbanken flaggar också för att BNP-prognosen kommer att marginellt skrivas ned. Svagare BNP-tillväxt gör en räntesänkning troligare.

Räntor sjönk
Marknadsräntorna sjönk något efter att Riksbankens bedömning blev känd. Och på SEB anser man att sannolikheten för en kommande sänkning har ökat.
 Riksbanken förmedlar större osäkerhet när det gäller konjunkturutvecklingen. Man är osäker på om det här är en temporär svacka eller om det är något mer bestående. Skulle det visa sig vara mer bestående öppnar man dörren för en sänkning av räntan. Sannolikheten för en sänkning har ökat, säger Henrik Mitelman, ekonom på SEB.
 Och om Riksbanken skulle sänka är det knappast bara med en kvarts procentenhet utan då är det ett nytt scenario och då handlar det nog om en halv procentenhet. Sannolikheten för den här utvecklingen är nog lite lägre än femtio procent för även om konjunkturen har mattats av på senare tid så har vi fortfarande ingen bekräftelse på att det är snabbt är på väg ned. Konjunkturbilden är fortfarande hyggligt ljus.

Mer läsning

Annons