Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ras för Sundsvalls företagsklimat

—tappar 80 platser i kommunrankingen Sundsvall faller som en sten i Svenskt näringslivs senaste ranking av kommunernas företagsklimat. Sundsvall ligger nu på 206:e plats av totalt 290 kommuner. — Jag tror att kommunen har ett för otydligt ledarskap, säger Rolf Näslund, regionchef för Svenskt näringsliv.

Annons
I motsvarande mätning i fjol tappade Sundsvall 39 placeringar och nu har man alltså halkat ner ytterligare 80 placeringar.
Undersökningen görs av SCB. Vad gäller fakta som kommunalskatt, nyföretagande och utbildningsnivå klarar sig Sundsvall faktiskt bättre än i fjol.
Men det är när företagarna i varje kommun har synpunkter på företagsklimatet som Sundsvall tappat mark ordentligt.
Det gäller främst följande områden:
* kommunens service till företagen.
* kommunala regler och byråkrati.
* tjänstemännens attityder till förtagande.
* osund konkurrens från kommunen.
Rolf Näslund, Svenskt näringsliv, tror det är olyckligt att näringslivsfrågorna inte lagts på kommunalrådet Ewa Back, utan på vice kommunalrådet Christer Berglund.
Det kan ge fel signaler. Jag får ofta de synpunkterna från företagare, säger Näslund.
Marcus Wiberg, som driver Sundvalls Järn, tycker inte att klimatet försämrats markant. Men han håller med om att ledarskapet är otydligt.
Det är bra att kommunen vill lyssna på företagarna, men frågan är också vart kommunledningen vill att vi ska gå. Ibland borde kommunen ta egna initiativ, menar Marcus Wiberg.
Han valdes i höstas till Årets handlare och framtidens företagsledare i Sundsvall. Och nyligen var han en av deltagarna på kommunens/näringslivets resa till Madison, Mississippi.
Vilken skillnad! Borgmästaren där var verkligen en ledare som drev frågor och fick med sig folk. Hon skötte kommunen ungefär som ett företag, berättar Marcus Wiberg.

Saknar plan
Även Arild Johansson, som driver QS Odlingssystem i Njurunda, tycker att kommunen saknar en övergripande plan för framtiden.
Som företagare är det också svårt att veta vem på kommunen man ska vända sig till i olika frågor.
Men samtidigt påpekar han att nationella frågor som brist på riskvilligt kapital och en långsiktig energipolitik är avgörande för näringslivet.
Jag tycker inte att situationen i Sundsvall generellt sett försämrats. Och viljan finns från kommunen, menar Arild Johansson
och pekar på satsningen på Åkroken Science Park som en positiv åtgärd.
Där instämmer Marcus Wiberg som även nämner Investera i Sundsvall som en bra satsning.
Även Rolf Näslund, Svenskt näringsliv, ser ljuspunkter.
Kommunen har bland annat inrättat en företagslots som kortar handläggningstiderna. Det borde ge Sundsvall ett bättre resultat i rankingen framöver, säger han.

Mer läsning

Annons