Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen kräver bättring av CSN

/
  • Magnus Fors, presschef på CSN i Sundsvall, menar att CSN ska fixa förbättrade telefontider.
  • Regeringen krävde på torsdagen att CSN omedelbart ska förbättra telefonservicen till studenterna.

Regeringen krävde på torsdagen att Centrala studiestödsnämnden (CSN) omedelbart ska förbättra telefonservicen och se till att studenterna betalar tillbaka studiemedlen i tid.

Annons
CSN:s service har under flera års tid fått kritik från både studentorganisationer och regeringshåll och nu höjer ministern för vuxnas lärande, Lena Hallengren, pekpinnen.
 Vi vill se en effektivare och bättre service till studenterna via telefon. Studiestödet försörjer 800 000 personer årligen och många studerande och låntagare har viktiga frågor som kräver svar, säger hon i ett pressmeddelande till TT.

Svårt få kontakt
CSN har haft problem sedan mitten av 90-talet då antalet studenter ökade rejält. Det har periodvis varit nästan omöjligt att komma i kontakt med myndigheten och handläggningstiden för återbetalningsärenden har varit lång. En del studenter har fått felaktiga återbetalningskrav men eftersom de inte fått kontakt med någon handläggare har deras ärenden gått vidare till kronofogden. Torsdagens regeringsbeslutet innebär dock inte några extra pengar för CSN.
 Det handlar om prioritering och organisation och det ska de klara av med de medel de får, säger Kerem Yazgan, tillförordnad pressekreterare på Utbildnings- och kulturdepartementet.

Studenter skeptiska
CSN ska nu bland annat utveckla sin hemsida för att studenter ska kunna söka studiemedel elektroniskt.
 Vi har en knuten näve i byxfickan och en inställning att vi ska fixa det här, säger Magnus Forss, presschef på CSN..
Niklas Sigholm, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, är dock skeptiskt till hur förbättringarna ska kunna genomföras utan ökade resurser från regeringen.
 Nu är det bara ett pekfinger från Lena Hallengren och utan ökade resurser har jag svårt att se hur något skulle kunna bli bättre, säger han till TT.

Mer läsning

Annons