Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för hotellen i Sundsvall

/
  • –Här finns plats för fler konferenser, säger Malin Björk, Konferensstaden Sundsvall. Till och med augusti i år har Sundsvalls hotell haft nära 140 000 gästnätter, en ökning med sex procent.

Hotellen i Sundsvall ökade med 7 000 gästnätter under januari–augusti, jämfört med samma period i fjol.
2005 är på väg att bli ett rekordår.
– Nu är vi bäst i Norrland, säger Malin Björk, Konferensstaden Sundsvall, stolt.

Annons
Ökningen gäller både vanliga turister, affärs- och konferensgäster. De är de sistnämnda Malin Björk försöker locka till Sundsvall.
Det är viktigt för Sundsvall, för stora konferenser genererar mycket pengar. Man räknar med att en konferensgäst som övernattar spenderar 1 7002 000 kronor per dygn på hotell, mat, shopping, taxiresor och annat, berättar Malin Björk.
Gästerna blir också fler. Under hösten avlöser konferenserna varandra.
Etablerade konferenser som Sundsvall 42 och Skandiadagen sköter det mesta själva. Men Konferensstaden Sundsvall har i höst bokat dubbelt så många konferensgäster som förra hösten.
Ja, det är jätteroligt att jobba. Dessutom har vi redan flera konferenser bokade till våren, exempelvis en lärarkongress med 350 deltagare. Även för 2007 har vi förfrågningar, vi jobbar hårt för att få någon hit en partistämma och folkpartiet och moderaterna är sugna, säger hon.
Konferensstaden Sundsvall har 19 medlemsföretag i branschen.
Tillsammans ska vi se till att Sundsvall är ett attraktivt alternativ. En arrangör behöver bara ringa ett samtal till Konferensstaden för att få veta hotellrum och konferenslokaler som finns.
Godbitarna är förstås när rikskonferenser läggs i Sundsvall.
Vi vill att Sundsvallsborna ska vara våra ambassadörer och våga föreslå företaget eller organisationen att nästa konferens läggs i Sundsvall, säger Malin Björk.
Hon menar att Sundsvall står ännu bättre rustat när den planerade mäss- och utställningshallen på Södra berget står klar.
Ibland behövs dock ytterligare dragplåster för att locka konferenser, något att göra vid sidan av konferensen.
Vi har exempelvis kasinot, Vin och Sprit och stadsvandringarna. Berättelsen om branden och hur Stenstan byggdes upp fascinerar folk utifrån. Det är jättepopulärt, säger Malin Björk.
Men mer finns förstås att göra.
Jag skulle vilja att vi lyser upp husen i Stenstan kvällstid. Det vore häftigt. Dessutom borde vi utnyttja att Sundsvall är en industristad och skapa en upplevelse kring det på något sätt.

Konferensfakta
Här är flertalet av höstens stora konferenser och antalet deltagare:
IT-veckan Sundsvall 42600*
Mångfaldskonventet 600
Skandiadagen500*
Rättspsykiatrikonferens250*
Kulturkongressen200
Stjärnklart200
Ernst & Young175
* Uppskattningar, konferenserna är inte genomförda ännu.

Mer läsning

Annons