Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för Metso Paper - verkstaden har jobb i ett år framåt

Metso Paper i Sundsbruk har fått rekordbra start i år. Massafabriker i främst Kina och Sydamerika beställer utrustning och produktionslinjer som aldrig förr. — Det här är de bästa fem månaderna någonsin, säger Lars Sjödin, chef för affärsområdet kemisk massa.

Annons
Hans affärsområde har hittills i år dragit in order värda 900 miljoner kronor.
Där ingår den Kina-order värd 120 miljoner kronor som offentliggjordes i går. Metso Paper ska leverera världens största fiberlinje med bambu som råvara. Om två år ska fabriken i Guizhou-provinsen börja tillverka blekt massa.
Det andra affärsområdet, utrustning för framställning av mekanisk massa, går fortsatt också bra. Även de har order till Kina, men också exempelvis till Stora Ensos fabrik i Kvarnsveden.
Efter fjolårets neddragningar och MBL-förhandlingar ser det nu betydligt ljusare ut för Metso Paper.
Verkstaden har jobb ett år framåt och numera ersätter vi de som slutar, både på kollektiv- och tjänstemannasidan, berättar vd Klas Birve nöjt.
I Sundsbruk har företaget i dag 584 anställda, varav är 160 arbetare. Då är Metso Panelboard, med hundra anställda i Sundsvall, ej medräknade.
Sedan en del av tillverkningen i Sundsbruk flyttades till Finland 2003, så är det framför allt order inom området kemisk massa som ger verkstaden jobb.
Och det är där lyftet nu har kommit. Mycket tack vare mångårigt forsknings- och utvecklingsarbete vid företagets teknologicenter.
Vår metod för ozonblekning av massan är en spetsteknik. Där har vi fått en order till Japan som vi betraktar som ett genombrott på den marknaden. Ozonblekning är mer miljövänligt än klor, den är billigare och den förbrukar mindre färskvatten, vilket på många håll är en bristvara, förklarar Lars Sjödin, affärsområdeschef.
Mycket bra går nu också de nya pressarna som företaget utvecklat. De tvättar massan och den fjärde generationen pressar är, enligt Metso, betydligt effektivare och har mycket högre kapacitet.
Vi har sålt 40 pressar hittills i år, myser Lars Sjödin.
Det är fler än vad verkstaden tillverkar på ett helt år.
Lars-Åke Lindström, chef för tekonologicentret och dess 40 anställda, påpekar vikten av fortsatt utvecklingsarbete. Där är samarbetet med Mitthögskolan och andra universitet också viktigt för Metso Papers framgångar.
Mer än 80 procent av den teknologi vi säljer för produktion av kemisk massa har vi lanserat de senaste fem åren, säger Lars-Åke Lindström.

Mer läsning

Annons