Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordhöga elpriser gynnar staten

/
  • Vattenmagasinen är snart fyllda till bredden vilket gör att produktionen kan gå för högtryck.
  • Spotpriserna på el har inte höts lika mycket som totalpriset.
  • Staten med dess höjningar av skatt och avgifter har minst lika stor del av prishöjningarn på el.

Det är inte bara elbolagen som fyller kassavalven när elpriserna är rekordhöga. Minst lika nöjd borde finansministern vara då momsintäkterna tredubblats de senaste åren.

Annons
Totalt handlar det om närmaste svindlande belopp som skatt och avgifter höjts med för de privata hushållen i länet. Försiktiga beräkningar ger vid handen att av ökningarna av skatter och moms jämfört med år 2000 ökat med cirka 19 öre per Kwh.
För länet som helhet medför beräkningen att staten via skatter och avgifter på fem år ökat hushållens skatteuttag på el med 287 miljoner kronor i Västernorrland.
För de som bor i Sundsvall betyder de ökade pålagorna att beslut om mer skatt och avgifter på el fördyrat elanvändandet med 93 miljoner kronor. För Timråborna innebär det att de för sitt elanvändade betalar 19 miljoner mer om året i skatt. Poängteras bör att summorna dessutom endast är det hushållen betalar i skatt då företagen är undantagna.
Beräkningarna bygger på uppgifter från SCB om hur stor elförbrukningen är för hushållen för respektive kommun.
I Sundsvall är konsumtionen lika stor som den el som kraftverket vid Järnvägsforsen i Ånge producerar. För Timrås del går all kraft som produceras vid Matfors kraftverk åt för hushållens konsumtion.
Det är dessutom inte sista höjningen. Vid årsskiftet höjs elskatten åter med 0,7 öre (nästan ett öre med moms)efter beslut från den socialdemokratiska regeringen med hjälp av stödpartierna Miljöpartiet och vänsterpartiet.
Att elpriserna har rakat i höjden beror även på att gränserna för export och import av el är öppna i Europa och därmed höjer priset till nivån hos våra grannländer. Just nu är det bra för landet då vi producerar betydlig mer än vi konsumerar samtidigt som vattenmagasinen är fyllda.
Den varma hösten gör att vattnet fortfarande rinner till,berättar Torbjörn Tärnhuvud vid Eon.
Fyllnadsgraden är för närvarande 85,2 procent. Förra året vid samma tid var siffran 80,2 och ett normalår borde det ha varit 83,2 procent.
Nettoexporten i mitten av veckan var tio procent. Det betyder att el från vatten-och kärnkraft säljs till Finland, Tyskland och Danmark och att behovet av smutsig kolkraft minskar.

Mer läsning

Annons