Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlåg arbetslöshet i höst tror Byggnads

/
  • I Sundsvall/Ådalen finns i dag 233 arbetslösa byggjobbare, vilket är hälften jämfört med samma tid i fjol.

Den starka byggkonjunkturen ångar på i Sundsvallsregionen.
— Jag tror att vi i oktober kan nå den lägsta arbetslöshetssiffran hittills under mina 23 år här, säger Royne Bergman, ombudsman på Byggnads.

Annons
Det gamla rekordet är från 1989 då Byggnads avdelning 19 Sundsvall/Ådalen hade 210 arbetslösa. I dag är siffran 233 personer, vilket är ungefär en halvering mot samma tid i fjol. Men Royne Bergman tror att arbetslösheten kan pressas ytterligare.
Det är nya projekt på gång. Nu pågår markjobbet för nya Ikea, men när bygget kommer igång så ger det mycket jobb. Dessutom ska Hagaskolan byggas om, liksom Sporthallen och det ska byggas ett nytt Äventyrsbadet, säger Royne Bergman.
På en del andra håll i landet har däremot byggkonjunkturen inte gett så många nya jobb som förväntat.
I februari förutspådde branschorganisationen Sveriges Byggindustrier att sysselsättningen i branschen skulle öka med 12 000 personer under pereioden 20052006. Men nu är de på väg att dämpa optimismen något.
 Sysselsättningen har ju ökat, men inte riktigt i den takten som vi trodde, säger Byggindustriernas chefekonom Lars Jagrén till TT.
Förklaringen ligger delvis i byggföretagens ökade produktivitet.
Byggföretaget NCC hade redan i februari utökat arbetsstyrkan i Västernorrland och Jämtland kraftigt till cirka 300 medarbetare. De skulle dessutom nyanställa ytterligare ett 20-tal byggnadsarbetare.
Så blev det också och i dag är vi betydligt mer folk än för ett år sedan, säger avdelningschef Anneli Wikner.
Hon tror dock att NCC sannolikt minskar antalet anställda något under hösten.
Korstabygget, där vi har 3035 anställda, börjar snart trappas ned och vi har inget lika stort projekt i stället, säger Annelie Wikner.
På plussidan noterar hon dock att företaget i våras fick entreprenaden på Ådalsbanans första etapp. Dessutom finns som sagt ett par nya projekt där entreprenaderna ännu inte är beslutade.

Uppsving väntas
Sett till hela landet väntas bostadsbyggandet fortsätta att öka och nästa år sjösätts en rad stora infrastrukturprojekt.
 En fjärdedel av byggföretagen i Stockholm uppger att de börjar få brist på arbetskraft. Det är ett tecken på att om byggkonjunkturen fortsätter att förbättras så kommer sysselsättningsökningen, säger Lars Jagrén till TT.

Mer läsning

Annons