Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlåg ränta kan bli ännu lägre

Riksbanken sänker räntan till en ny bottennivå. Och det kan bli fler sänkningar.
Effekten blir fler jobb, hoppas regeringen och andra bedömare.

Annons
Riksbankens styrränta, som styr de rörliga bolånen, sänks med hela 0,50 procentenheter till rekordlåga 1,50 procent. Det ger Sverige den lägsta räntan i Europa efter Schweiz.
Orsaken till sänkningen är att Riksbanken snabbt blivit mer pessimistisk om svensk ekonomi, även om banken tror att inbromsningen är tillfällig. Prognoserna för tillväxten i år revideras ned kraftigt. Också inflationsprognosen skrivs ned och arbetslösheten spås bli kvar på en hög nivå i år.

Ger fart
Men arbetslivsminister Hans Karlsson, LO och Konjunkturinstitutet (KI), som under en längre tid önskat lägre ränta, tror att räntesänkningen skapar fler jobb.
 Jag är säker på att penningpolitiken nu sätter fart på den knackiga konjunkturuppgången. Det kommer att bli flera jobb för de arbetslösa, säger Hans Karlsson till TT.
Även KI tror nu på fler jobb.
 Vi räknar med att sänkningen ger effekt i form av 10 000 färre arbetslösa i slutet av 2007. Dessutom räknar vi med att den kommer att ge ungefär 15 000 nya arbetstillfällen, säger KI:s generaldirektör Ingemar Hansson till TT.
LO:s chefekonom Dan Andersson påpekar vikten av att Riksbanken behåller räntan på en låg nivå:
 Ekonomerna säger att effekterna kan bli 10 00020 000 nya jobb på två års sikt. Men för att effekterna ska bli så stora krävs att Riksbanken signalerar att räntorna kommer att vara fortsatt låga i fyrafem år, säger han.
Den signalen tycker sig inte Dan Andersson se.

Fler väntas
Riksbankens inflationsrapport och riksbankschef Lars Heikenstens uttalanden kan tolkas som att det kan komma fler räntesänkningar.
 Man gör ju ganska stora nedrevideringar av tillväxten. Men man målar också upp en väldigt positiv bild av inflationsutvecklingen framöver. Med tanke på det kan man säga att skulle vi få se ytterligare svaghetstecken kan nog Riksbanken fortsätta att sänka räntan, säger SEB:s chefanalytiker Robert Bergqvist.
Heikensten säger förstås inget om framtida beslut men stänger heller inte dörren för fler sänkningar:
 Vi tycker att penningpolitiken nu är väl avvägd, sen får vi se vad ny information ger, det är det som är avgörande, säger Heikensten till TT.

Kritiker
Sänkningen var väntad, osäkerheten gällde hur stor den skulle bli. Nu blev den relativt kraftfull. Att banken dessutom håller öppet för ytterligare sänkningar samtidigt som tillväxt- och inflationsprognoserna skrivs ner så kraftigt fick marknadsräntorna på fall under tisdagen räntor som i sin tur styr de bundna boräntorna.
Men alla sällar sig inte till hallelujakören:
 Jag är tveksam till om räntevapnet biter, säger professor Peter Englund vid Handelshögskolan i Stockholm.
 Det verkar lite desperat. Man kan inte vänta några större effekter av det här. Det behövs andra åtgärder, som ökad lönsamhet och bättre konkurrenskraft för företagen, säger Bengt Turner, professor och bostadsforskare vid Uppsala universitet.

Mer läsning

Annons