Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlåga räntan kvar ett halvår

Inflationen kommer att stiga, men i måttlig takt. Det spår Riksbanken i sin nya prognos.

Annons
Nu räknar räntemarknaden med att den rekordlåga styrräntan blir kvar på 1,50 procent ända till andra kvartalet nästa år.
Konjunkturen är på väg uppåt konstaterar Riksbanken i sin nya inflationsrapport. Det finns tecken på en förbättring av arbetsmarknaden, till exempel ökade antalet arbetade timmar under andra kvartalet i år.
Men ännu är arbetslösheten hög och det är ingen brådska att höja räntan, tyckte avgående riksbankschefen Lars Heikensten när han i går presenterade rapporten för riksdagens finansutskott.

Rörliga boräntorna
Det innebär också att de rörliga boräntorna kan ligga kvar på dagens mycket låga nivå lite längre.
 Marknaden har kanske varit lite för ivrig att se räntehöjningar. Tolkningen är nog att vi ska backa tillbaka bandet lite och inte tro att Riksbanken ska agera så tidigt. Riksbankens huvudbudskap är att det inte är någon brådska med en räntehöjning, säger Robert Bergqvist, chefanalytiker på SEB.

Rejäl ökning
Lars Heikensten pekade annars på att ränteläget är lågt och att hushållen bör vara beredda på att räntan stiger framöver. En neutral ränta ligger betydligt högre än dagens nivå vilket innebär att hushållens räntekostnader kan stiga rejält inom några år.
 Styrräntorna i motsvarande länder har långsiktigt legat i ett intervall på 2 till 6 procent. Det bör hushållen beakta, sade Heikensten.

Mer läsning

Annons