Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor order till Fagerviks-företag

/
  • Reservkraft på väg. Leif Magnusson, montör på Aiab Energy lyfter in ett generatoraggregat i en 20 fots container. Nu har företag fått en riktig stororder från norska försvaret.
  • Micael Hellquist, exportchef på Aiab Energy i Fagervik.
  • Micael Hellquist, exportchef på Aiab Energy i Fagervik.

Företaget Aiab energy i Fagervik har tagit hem sin hittills största order, värd cirka 56 miljoner svenska kronor. Från Norge.

Annons
Ordern fördelad på två år, 2007 och 2008. Med tanke på att Aiab i fjol omsatte 43 miljoner kronor, så är det lätt att inse det här är en ovanligt bra Norgehistoria.
Ordern är dubbelt så stor som det tidigare rekordet och innebär dessutom ett genombrott utomlands.
Ja, det här är den första ordern utanför Sverige. Norska försvaret har valt oss som leverantör av strömförsörjningsutrustning. Det handlar bland annat om sex modulära elverkssystem, berättar Micael Hellquist, exportchef på Aiab.
Aiab, som har 39 anställda, är marknadsledande i Sverige inom reservkraft och mobil utrustning för strömförsörjning. Det kan gälla sjukhus, brandstationer, industrier och andra nödvändiga funktioner, särskilt i katastrofområden. Norska försvaret ska använda utrustningen vid fredsbevarande operationer utomlands. I Sverige är försvaret, Räddningsverket och Krisberedskapsmyndigheten de största kunderna.
Vi har även kontakter med Tyskland, Holland och England. Men vår bas förblir den svenska marknaden, säger Micael Hellquist.
Norgeordern kan bidra till att personalstyrkan eventuellt behöver utökas något framöver. Aiab har också, som ST tidigare berättat, sökt tillstånd för att bygga en ny monteringshall i Fagervik.
Även på Fromells i Timrå torde den norska fanan vaja nu. Som underleverantör har verkstaden redan fått order på 30 containrar à 20 fot. En rejäl order även för dem.

Mer läsning

Annons