Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken: Snart höjs boräntorna

Riksbanken var nära en räntehöjning redan på fredagen.
Nu talar det mesta för att boräntorna snart höjs kraftigt. En fördubbling är sannolik inom två år.

Annons
Riksbankens beslut att låta styrräntan ligga kvar på rekordlåga 1,50 procent var helt väntat. Mer överraskande var riksbankschefens Lars Heikensten tuffare tonläge och synen på framtiden.
Det har länge stått klart att inflationen och styrräntan är på väg uppåt, men de flesta bedömare har räknat med en första räntehöjning först framåt februari eller mars nästa år. Men uppenbarligen var Riksbankens direktion nära att höja räntan redan på fredagen.
 Det tycker jag man kan säga. Det finns skäl som talar för en räntehöjning i dag. Vi har ett lågt ränteläge, en ekonomi som växer snabbt och en ganska snabb husprisutveckling, säger Lars Heikensten till TT.
 Vi höjer inte räntan i dag men det ligger i korten att det kommer en räntehöjning ganska snart.

Låg inflation
En majoritet av de sex direktionsledamöterna valde att rösta för oförändrad ränta vid fredagens möte. Orsakerna står att finna i att inflationen väntas bli ganska låg den närmaste tiden och att ingen tydlig vändning syns på arbetsmarknaden.
Sannolikt var direktionen inte enig. Vice riksbankschefen Villy Bergström antydde häromdagen i ett tal att han var beredd att höja räntan omedelbart. Men den eller de som velat höja har inte fått sin vilja igenom.
Diskussionen i direktionen har tveklöst lett till en skarpare ton. Riksbanken säger nu rent ut att de väntade räntehöjningarna framöver kan bli kraftigare än marknaden väntat sig. Den tänkta räntebanan är gradvis stigande med en första höjning i början av nästa år.

Fördubblad ränta
Om två år kommer då styrräntan att vara fördubblad, från dagens 1,50 procent till 3,0 procent. Men Riksbanken varnar alltså för att räntehöjningarna kan bli brutalare än så om konjunkturen fortsätter att rulla på.
 Det är inte uteslutet att reporäntan kan behöva höjas mer under vintern och våren än vad marknadsräntorna implicerar, säger Heikensten som tycker att den som funderar på att köpa hus bör se till att ha ordentliga reserver för att klara högre räntor än i dag.

Mer läsning

Annons