Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris och ros till digitalboxen

/

Bra bild, men dyrt och krångligt. Så tycker många av de pionjärer som skaffat digitalbox. Men betyget lär bli sämre hos dem som är negativt inställda till släckningen av det analoga nätet, tror Sveriges konsumentråds generalsekreterare Jan Bertoft.

Annons
I september går startskottet för den nästan tre år långa övergången till digitala tv-sändningar. Först ut är Gotland, därefter är det dags för Gävle och Motala/Linköping. Den som vill fortsätta att se på teve efter nedsläckningen av det analoga nätet måste skaffa en digitalbox eller en digital-tv. Många är skeptiskt inställda till övergången, andra är mer positiva och har redan skaffat en digitalbox. En enkätundersökning som Sveriges konsumentråd har genomfört visar att 80 procent av dem som har digital-tv är relativt nöjda.

Tekniska problem
Enligt rapporten Digital-tv röster från dem som skaffat boxen så har debatten främst handlat om politik och tekniska problem. Konsumentens åsikter och önskemål har kommit i skymundan. Trots att fyra av fem användare totalt sett är nöjda med sitt val vill Jan Bertoft poängtera att de frivilligt har bytt till en box.
 Här finns skäl att tro att problemen kan upplevas som ännu värre hos dem som ofrivilligt måste köpa en eller flera boxar, säger han till TT.
Generellt tycker han att det finns stora brister med övergången, särskilt ur konsumentens perspektiv. Mest oroad är han över tekniken.
 Trots att man nu kör igång och tvingar på folk boxar så är tekniken så pass outvecklad. När man släcker ner det analoga nätet borde tekniken varit bättre, säger Jan Bertoft.

Bättre bild
En majoritet av dem som svarade på enkäten upplever bättre ljud och bild med det nya nätet. Men listan över nackdelar är lång: svårigheter att byta kanal och spela in program samt dålig mottagning är några exempel. Många är dessutom missnöjda över att boxarna är dyra och att det krävs en box per teveapparat.
Just kostnaden har fått Jan Bertoft att reagera. En digitalbox utan abonnemang kostar runt 700 kronor, och för en flerbarnsfamilj med flera apparater kan summan dra iväg.

Mer läsning

Annons