Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att många sågverk slås ut

Sverige riskerar en utslagning av sågverk i stora skala under nästa år.
Den dystra rapporten lämnar i dag Danske Bank.

Annons

Flera företag, bland annat SCA och Callans Trä, planerar visserligen neddragningar och stopp av produktionen över jul och nyår. Liksom sågverk i Finland, Tyskland och Österrike. Men frågan är om det räcker. Om inte, så blir läget akut.

"Då talar vi inte om en normal strukturomvandling som sker i alla lågkonjunkturer", betonar bankens affärsområdeschef för skog och lantbruk, Johan Freij.

Han pekar på att trävarupriserna fortsätter att sjunka och att byggandet minskat till rekordlåga nivåer, samtidigt som timmerpriserna är "orimligt höga". Det sätter de svenska sågverken i ett skruvstäd, de genomgår en lönsamhetskris av sällan skådat slag, anser Johan Freij.

Dessutom finns tecken på att den viktiga Rot-sektorn, som hållit hemmamarknaden uppe, är på väg ner.

Att kronan vuxit sig allt starkare de senaste åren har gjort att Sverige tappat konkurrensfördelar. Och det i ett läge då marknaderna i Europa och USA har minskat, tsunamin drabbat Japan och det har varit oroligt i Nordafrika.

"Nu finns ingenting som talar för en konjunkturvändning i Europa i närtid", menar Johan Freij.

Småhusbranschen sitter också i samma båt. Här planerar i princip alla tillverkare för uppsägningar och neddragningar, skriver Johan Freij. Här skulle behövts nationella stimulansåtgärder, till exempel en sänkning av byggmomsen under några år, anser han.

Mer läsning

Annons