Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för stora skador

/
  • Så här illa såg det ut efter stormen Ivar som härjade på Lucianatten i fjol.

En rätt stor del av de granar som stormarna Hilde och Ivar fällde i ligger fortfarande kvar i skogen.
– Så om två år kan vi få en rejäl ökning av skador på stående skog, säger Niklas Åberg, Skogsstyrelsen i Sundsvall.
Kyligt väder – och hackspettar – kan mildra skadorna.

Annons

Lagen säger att man måste ta ut fällda granar senast den 15 juli, för att hindra granbarkborrarnas förökning.

Skogsägare vittnar om att de kämpat hårt för att få ut virket, men att de stora mängderna och förhållandena gjort att de inte hunnit. En del av dem tror inte att de blir klara före årsskiftet.

– Så kan det vara för vissa markägare. Men min bild är att de generellt sett får ut all gran och tall i år, och att de flesta är klara till slutet av oktober, säger Niklas Åberg.

I våras trodde SCA att man skulle hinna få ut all gran före den 15 juli och man satte in stora resurser för att hjälpa privata skogsägare.

– Nja, de flesta trodde inte att det skulle gå så snabbt. Sedan fick vi en månad i våras då skogsbilvägarna inte gick att köra på, påpekar Niklas Åberg.

Trots satsningen har inte maskinerna och timmerbilarna räckt till. Dessutom har det varit brist på tillfälliga terminaler för virket.

Eftersläpningen gör att det framöver finns risk för kraftigt ökade skador från granbarkborrar och även från märgborr på tall.

– I höst får vi få skador på stående skog och nästa höst blir det heller inte så farligt, tror jag. Men 2016 kan det bli en rejäl ökning.

Oroliga skogsägare får nu hoppas att annat mildrar barkborrarnas förökning. En sval och fuktig höst, som direkt följs av rejäla minusgrader kan knäcka många av dem. Och en sval försommar nästa år skulle minska svärmningen.

– Barkborrarna har också flera naturliga fiender i dag. Dit hör myrbaggen och hackspettarna, samt styltflugornas larver som äter barkborrelarver, säger Niklas Åberg.

Mer läsning

Annons