Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning efter rot-avdragen

/

På en och en halv månad har Skatteverket fått in 26 000 ansökningar om rotavdrag och avdrag för hushållsnära tjänster.

Redan har 177 miljoner kronor betalats ut.

Annons

– Men tyvärr är, enligt uppgifter jag hört, upp emot 40 procent av ansökningarna felaktigt ifyllda eller bristfälliga, säger Linda Ohlson, informatör på Skatteverket i Sundsvall.

Följden av det blir att företagarna får vänta längre på sina pengar från Skatteverket eftersom deras ansökningar då måste kompletteras. Annars ska Skatteverket betala ut pengarna inom tio arbetsdagar.

– Ja, men det verkar inte hålla. Jag har i alla fall fått vänta längre på mina pengar, trots att ansökan varit korrekt ifylld, säger en hantverkare till ST.

Från den 1 juli ändrades reglerna för rotavdrag och hushållsnära tjänster. Nu ska skatteavdraget, som gäller arbetskostnaden, göras direkt på fakturan. Företaget som utför tjänsten ska sedan få tillbaka avdraget av Skatteverket.

Men det underlättas om ansökan är korrekt ifylld.

– Till de vanligaste felen hör att man inte fyllt i fastighetsbeteckningen utan i stället husets adress, att personnummer på beställaren saknas eller är felaktigt och att underlaget för arbetet inte är komplett eller att man inte räknat rätt, berättar Linda Ohlson.

Det händer också att företagen skickar in ansökningen innan de fått betalt av kunden, eller glömt skriva under sin ansökan.

– På Skatteverkets hemsida finns information kring detta och exempel på hur ansökningen ska fyllas i, tipsar Linda Ohlson.

Alla ansökningar hanteras av skattekontoret i Västervik och först i nästa vecka kan de ge besked om hur många ansökningar som har kommit in från de enskilda kommunerna, nu finns bara siffror för hela riket.

Men att intresset varit stort även i Västernorrland råder det inget tvivel om.

– Det har varit högtryck hela tiden, ända sedan rotavdraget blev känt. Vi har fått oerhört många frågor både från företagare och privatpersoner, säger Linda Ohlson.

Många frågor har handlat om vilka arbeten som omfattas av rotavdraget. Något som företagaren är skyldig att ha koll på. Men det är inte alltid helt lätt.

– Avdragen gäller exempelvis inte för rena installationer, exempelvis av ett kylskåp. Men görs installationen i samband med att man bygger om köket, så gäller avdraget, berättar Linda Ohlson.

Vanliga frågor från företagarna är också när pengarna kommer, hur fakturorna ska se ut och om de ska skickas både till kunden och Skatteverket (det räcker med kunden).

– Privatpersonerna brukar fråga hur systemet fungerar och hur mycket man måste tjäna för att få nyttja hela rotavdraget på 50 000 kronor per delägare i fastigheten. Där är vår tumregel att det krävs en månadsinkomst på runt 25 000 kronor, men det beror också på vilka andra avdrag man har, säger Linda Ohlson.

I slutet av året kommer företagen att kunna ansöka om pengarna direkt på Internet.

Mer läsning

Annons