Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket tjänar din chef

Det har gått tungt för SCA. Därför fick cheferna ingen bonus i fjol. Kenneth Eriksson, vd i SCA Forest Products, tappade 1,5 miljoner kronor och Jerker Karlsson, vd för SCA skog, sänkte inkomsten med 1,2 miljoner jämfört med 2003.

Annons
Båda tillhör dock fortfarande de bäst avlönade i regionen med taxerade inkomster på drygt 4,1 respektive 2,5 miljoner kronor. Det visar ST:s genomgång för inkomståret 2004.
Att tjäna över en miljon kronor är dock inte särskilt ovanligt. Bland de cirka 200 kändisar som vi tittat på hittade vi 28 som tjänade mer än en miljon kronor under fjolåret. De flesta återfinns inom industrin, men där finns också tre läkare och lika många chefer för fastighetsbolag.
Påpekas bör också att begreppet taxerad förvärvsinkomst inte säger allt om vad vissa personer tjänar. Några har förstås även andra förmåner, exempelvis pensionsavtal.
Många fick förstås höjda inkomster och förmögenheter jämfört med 2003. Men för SCA-cheferna gick det alltså i de flesta fall åt motsatt håll.
Alla inom SCA har bonus, men för de högsta cheferna är bonusdelen större. Vårt bonussystem är kopplat till flera faktorer, där det ekonomiska resulatet är en del. Eftersom 2003 blev ett sämre år, så utgick ingen bonus 2004, möjligen med undantag för någon enskild enhet som lyckades nå sina mål, förklarar Björn Lyngfelt, informationsansvarig för SCA Forest Products.
Bonusen faller alltså ut året därpå. Inte heller i år utgick någon bonus och likadant blir det nästa år, eftersom SCA:s resultat för 2004 och 2005 försämrats ytterligare.
Att storleken kan ha betydelse vet vi. Så ock inom politiken. Kommunalrådet Ewa Back i Sundsvall tjänar ett par hundra tusen kronor mer per år än kollegan Ewa Lindstrand i Timrå, som i sin tur tjänar mer än Sten-Ove Danielsson, Ånge, och Stig Eng, Nordanstig.
Den profane ledaren landshövding Gerhard Larsson håller med sina 1,3 miljoner kronor fortfarande avståndet till biskop Tony Guldbrandzéns dryga 900 000 kronor.
Till sist kan vi konstatera att det fortsatt att gå uppåt för duktiga sångerskan Helen Sjöholm, vilket också gett resultat i lönekuvertet. Plus dryga 200  000 kronor jämfört med 2003. Guldet blir inte alltid till sand ...

Mer läsning

Annons