Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot inbrott i sommar

/

De flesta bostadsinbrotten i länet sker under semestertider när många är bortresta.
Oftast sker inbrotten i villor och då kan tjuven arbeta tämligen ostört.
Men det finns några enkla grepp som försvårar för inbrottstjuven.

Annons
Statistik från Brottsförebyggade rådet visar att inbrotten i lägenheter har sjunkit. Men inbrotten i villor har under den senaste tioårsperioden ökat med nästan 30 procent. Risken för att bli utsatt för inbrott ökar om man bor i villa i ett välbärgat område. Bor man däremot i en lägenhet i mindre välbeställa kvarter så minskar risken. Ungefär två tredjedelar av alla bostadsinbrott i Sverige sker i en villa.
Det finns ett flertal olika exempel på brottsförebyggande åtgärder. Ett av knepen för att hålla bostaden fri från påhälsning är att engagera grannar i kampen mot brottslingarna. Det kan ske genom att ansluta bostadsområdet till grannsamverkan som är ett samarbete mellan boende, polisen och försäkringsbolagen.
På Länsförsäkringar Västernorrland rekommenderar man att även se över sina lås på sommarstugan. Eftersom man ofta tar med sig saker hemifrån till stugan så bör man försäkra sig om att låsen på stugan är godkända och har en funktion som även avskräcker inbrottstjuven, anser man där.
SecurityPoint är en internationell organisation som bland annat har som syfte att öka kunskapen om hemsäkerhet. De har tagit fram en lista vad man som boende kan göra i förebyggande syfte och på så sätt skydda sitt hem och sina ägodelar.

Tio tips som gör det svårare för tjuven
1)En timer på några lampor gör att bostaden ser bebodd ut (dock inte till teven, det är en brandrisk).
2)Skaffa en bankbox för det som är oersättligt eller lämna det hos släktingar eller vänner. Fotografera eller filma värdesaker och lägg i bankboxen.
3)Hör efter med polisen eller försäkringsbolaget om du kan få låna en märkpenna och märk dina värdesaker med ditt personnummer. Gör en förteckning, som du lägger i bankboxen eller lämnar till släktingar eller vänner.
4)Gör uppehåll i tidningsprenumerationer eller meddela tidningens prenumerations-avdelningen din sommaradress.
5)Lagra posten hos brevbäraren eller beställ tillfällig adressändring. En överfull brevlåda är ett säkert tecken på att du är bortrest.
6)Klipp gräset innan du reser, men hör efter om t.ex. grannpojken är hemma och sommarjobbar han vill säkert tjäna en extra slant på att klippa gräs.
7)Ställ in cyklar och andra värdefulla saker i förrådet eller garaget.
8)Lås inte innerdörrar eller lådor till t.ex. skrivbord, tjuven kommer troligtvis ändå att bryta upp dem så de blir förstörda.
9)Att hemmet är städat är ett tecken på att du är bortrest. Strunta alltså i städningen och glöm inte att ta in soptunnan från gatan.
10)De flesta inbrott sker genom fönster och altandörrar. Se till att ha godkända lås på samtliga fönster, ytterdörrar, altan- och balkongdörrar. Hos flera försäkringsbolag slipper du då självrisken vid inbrott.
Källa: SecurityPoint.

Inbrott i villa/radhus under 2004 i Västernorrlands län
Månad Antal inbrott
januari12
februari14
mars14
april17
maj18
juni22
juli35
augusti45
september18
oktober17
november20
december22
Källa: Brottsförbyggande rådet

Mer läsning

Annons