Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab varslar men hoppas på nya order

Saab varslar 350 anställda i Linköping. Men samtidigt hoppas Saab på nya Gripenorder.
Bangkok Post skriver att Jas 39 Gripen är en av huvudkandidaterna för en affär i Thailand.

Annons
 I slutet av 2007 kommer vi att slutleverera Gripen till flygvapnet. Det innebär att i slutet 2005 och under 2006 ser vi en nedgång, säger Pontus Kallén, chef för Saab Aerostructures.
 Vi varslar nu för vi ser en successiv nedgång som börjar sista kvartalet i år. Varslen är relaterade till Gripen och det går inte att utesluta fler varsel, säger Kallén.
Men framtiden för de anställda kommer att se annorlunda ut om företaget lyckas sälja fler plan på exportmarknaden. Tidigare har Sydafrika och Ungern köpt 28 respektive 14 Gripen. Dessutom har Tjeckien valt att hyra 14 Gripen i tio år. Kontrakten har tagits hem i konkurrens med främst amerikanska F-16. Nya exportaffärer skulle öka arbetskraftsbehovet på Saab.
 Skulle det ske så blir det ett kärt besvär. Men att ta tillbaka varslet ser vi inte som troligt, med vetskap om den tid det alltid tar innan man blir klar med den här typen av avtal, säger Kallén.

Thailändsk order
En ny beställning kan komma i Thailand där tidningen Bangkok Post på onsdagen skriver att det nu är Sverige och USA som tävlar om den thailändska ordern. Tidningen citerar en militär källa som säger att den svenska regeringen erbjudit 16 Gripenplan till "ett vänskapspris på 600 miljoner baht vardera", vilket motsvarar runt 120 miljoner kronor.
Enligt tidningen har inte den amerikanska regeringen lämnat ett specificerat förslag ännu.
Den thailändska regeringen har som krav att flygplansaffären ska generera motköp av thailändska jordbruksprodukter, till exempel kyckling och ris. Thailändarna verkar vara optimistiska om en bra affär, och konstaterar att det är köparnas marknad som råder vid vapenköp just nu.

"Tjugotal länder"
Owe Wagermark, informationschef på Gripen International, bekräftar att svenska förhandlare nu finns på plats i Bangkok. Men han bedömer att det ändå kan vara långt kvar till ett eventuellt avtal i Thailand, även om den thailändska flygvapenchefen pekat ut Gripen som huvudkandidat. Men Wagermark tror att det finns hyggliga möjligheter att ta hem fler beställningar i andra länder.
 Den sannolikheten är väl ganska god. Under det här året kan jag tänka mig att vi har ett nytt avtal, säger Wagermark.
 Det finns ganska mycket intresse och vi är aktiva i ett tjugotal länder. I några länder, Indien, Bulgarien, Thailand och Brasilien, har regeringarna publikt talat om att vi är ett alternativ.
Under åren 2003 och 2004 har över 1 000 anställda tvingats lämna Saab. I år har hittills 760 personer varslats om uppsägning. Enligt tidigare besked från Saab kommer det att i år och nästa år finnas en övertalighet inom Saab-koncernen på 1 0001 500 personer.

Mer läsning

Annons