Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhall diskat från städjobb hos åklagaren

Samhall diskvalificerades när städningen av bland annat åklagarkammaren i Sundsvall skulle upphandlas. Orsak: En betalningsanmärkning på 3 409 kronor. Orimligt, tycker Samhall, som har en omsättning på fyra miljarder kronor. Nu måste upphandlingen göras om.

Annons
Det var Åklagarmyndigheten i Stockholm som skulle göra upphandlingen för städningen av 26 åklagarkammare i landet. Ett av de krav som ställdes var att leverantörerna inte fick ha någon betalningsanmärkning efter den 1 januari 2004.
Redan där föll Sveriges tredje största städbolag, Samhall, bort.
Betalningsanmärkningen har inte någon som helst påverkan på bolagets ekonomiska och finansiella situation, menar dock Samhall i sitt överklagande till Länsrätten i Stockholm.
Samhall menar att Åklagarmyndigheten brutit mot Lagen om offentlig upphandling.
Åklagarmyndigheten menar dock att ett företag som har en betalningsanmärkning vilket kräver upprepade försummelser har bristande ekonomiska rutiner. Myndigheten skulle dessutom \"lida betydande skada\" om allmänhetens förtroende försämrades på grund av att de anlitat en leverantör med bristande förmåga och etik.
I sin dom går dock Länsrätten i Stockholm på Samhalls linje. Rätten menar att kravet kring betalningsanmärkningar i det här fallet inte visar anbudsgivarnas ekonomiska ställning.
Felaktigheten gör eller kommer att medföra att Samhall lider skada. Därför ska Åklagarmyndigheten göra om upphandlingen kring städtjänsterna, beslutar Länsrätten i Stockholm.
Något som torde ta sin lilla tid. I den förra upphandlingen hade 32 företag lämnat anbud.
Tills vidare fortsätter alltså Norrlands miljövård att städa åklagarkammaren i Sundsvall, vilket de gjort sedan 1995. Men för hur länge vet ingen i dag.

Mer läsning

Annons