Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt arbetsgivaravgift ska ge fler jobb

/
  • Sänkt arbetsgivaravgift kan göra att en del enmansföretagare anställer en person, tror massören Liisa Ytterström. Dagens regler gör det omöjligt, menar hon.

Anställ en person så får du sänkt arbetsgivaravgift. Det erbjudandet får enmansföretagarna från nästa år. — Jaså, då kan man börja fundera på att anställda någon, säger massören Liisa Ytterström.

Annons
Finansdepartementet föreslår att sänkningen till tio procents arbetsgivaravgift för den först anställde ska gälla för 2006 och 2007. Det beräknas kosta 1,5 miljarder kronor, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.
I Västernorrland finns drygt 9 000 enmansföretagare. Skulle var tionde nappa på idén skulle det ge 900 jobb.
En utredning från Nutek har nämligen visat att 45 procent av Sveriges 110  000 enmansföretagare skulle vilja anställa en till, men tvekar att ta steget.
Liisa Ytterström är en av dem. Trots att hon har så mycket jobb att hon tvingas säga nej till kunder.
Ja, så är det. Men i dag går det inte att anställa någon, framför allt på grund av sjukreglerna.
Så i dag driver hon och kollegorna Maria Jonsson och Maria Edlund var sin enskild firma och lanserar sig under namnet Massageteraputerna Haga.
Men sänks arbetsgivaravgiften kanske man får tänka om. Jag tror i alla fall att en sänkning kommer att ge fler jobb, menar Liisa Ytterström.
Örjan Eriksson, som driver firman El 21 i Matfors, har redan funderingar på att anställa en person.
Ja, kanske nästa år. Det är ett stort steg att ta, i dag har jag ju bara ansvar för mig själv. Men en sänkt arbetsgivaravgift kan bli det som väger över, säger Örjan Eriksson.
Han känner dock ingen annan enmansföretagare som har planer på att anställa. Och hantverkaren Bengt Moll, Alnö, lockas inte av regeringens bete.
Nej, det är för tungt att ha en anställd. Vad händer om personen blir sjuk? Då får man betala för det och kanske även måste ta in en person extra för att hinna med jobben, säger Bengt Moll.
Han tror att de flesta småföretagarna är skeptiska till regeringens politik.
Det här känns som propaganda inför valet nästa höst. Annars hade väl regeringen kommit med förslaget tidigare, menar Bengt Moll.

Mer läsning

Annons