Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt lön tvingar många byta bostad

Många svenska hushåll har det tufft ekonomiskt och lever med små eller inga marginaler.

Annons
Nästan fyra av tio hushåll måste byta bostad om de får lönen sänkt med 2 000 kronor i månaden. Förlorar de ytterligare en tusenlapp i månaden behöver mer än varannan flytta till ett billigare boende. Det visar Länsförsäkringars genomgång av hushållens privatekonomi.
 Jag blev förvånad över resultatet, även om det är något bättre än i fjolårets undersökning. Oroväckande många har små marginaler i ekonomin. Det gäller framför allt de under 35 år, men även de som är över 65. Sämsta marginalen har dock ensamstående med barn, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Skattelindringar
Förvånande är också att samboende eller gifta som har barn har bättre marginaler än dem som inte har barn.
 Det beror nog på satsningarna med högre barnbidrag och maxtaxa på dagis. De som inte har barn kanske äter ute och går på bio oftare än de som har barn, säger hon.
Trots allt är läget ändå något bättre än för ett år sedan. I fjol sade 43 procent att de inte har råd att bo kvar om ekonomin försämras med 2 000 kronor, i år gällde detta 39 procent av de tillfrågade.
 Mat och kläder har blivit lite billigare, låg inflation har gett större köpkraft och vi har fått vissa skattelindringar, säger Hedmark.

Skapa en buffert
Förutsatt att den låga inflationen stannar kvar, att det inte blir några större räntehöjningar och att inga reformer ändras till det sämre för hushållen finns det anledning att tro att hushållen kan få det ganska bra framöver, åtminstone inte sämre. Något som dock slår väldigt hårt på ekonomin är om hushållet drabbas av långtidssjukskrivning eller arbetslöshet.
Även om marginalerna är små är det viktigt att hushållen försöker spara varje månad för oförutsedda utgifter.
 Om man måste göra en rotfyllning eller laga bilen är det bra om man har försökt spara några hundralappar varje månad så att man slipper ta dyra smålån för att täcka såna kostnader, säger Hedmark.

Mer läsning

Annons