Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS lyfte under andra kvartalet

SAS vinst för andra kvartalet blev högre än väntat, trots de höga bränslepriserna.
SAS-chefen Jörgen Lindegaard är dock fortsatt försiktig inför framtiden.

Annons
Vinsten efter finansnetto redovisas till 590 miljoner kronor för årets andra kvartal, jämfört med vinsten på 44 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.
Omsättningen steg med knappt en miljard kronor till 16 miljarder.
Bränslekostnaderna fortsatte stiga kraftigt under kvartalet. Men det pågående sparprogrammet Turnaround 2005 har inneburit att bolaget ändå lyckats sänka kostnaderna.
Trots vinstlyftet under andra kvartalet blev SAS resultat efter finansnetto för hela perioden januarijuni en förlust på 700 miljoner kronor. Det är mer än en halvering av förlusten för motsvarande period 2004 på nästan 1,5 miljarder kronor.
Trots den positiva trafikutvecklingen hittills i år och allt högre lönsamhet varnar dock SAS-ledningen för att "väsentliga förändringar i omvärlden" eller ytterligare betydande ökningar av bränslepriserna kan påverka resultatet negativt.
Enligt SAS-chefen Jörgen Lindegaard fortsätter besparingarna inom ramen för bolagets sparprogram Turnaround 2005 enligt de lagda planerna.
Marknaden präglas enligt Lindegaard av fortsatt stor överkapacitet och tillhörande prispress, och det gör att han är försiktig vid bedömningen av framtiden.
"Utvecklingen i kvartalet och i juli månad samt förväntningarna till de kommande månaderna tyder inte på någon betydande förändring i förhållande till de lagda planerna", skriver han i delårsrapporten.
Men prognosen om en helårsvinst står fast och på Stockholmsbörsen lyfte SAS-aktien med 3 procent under onsdagsförmiddagens handel.

Mer läsning

Annons