Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen i Östra Birsta för stor

Den enes bröd, den andres död ... Så blir det om hela Östra Birsta exploateras. Livsmedelsbutiker drabbas och byggvaruhus får slå igen. Ändå är satsningen nödvändig om inte Sundsvall ska tappa marknad till Umeå eller Gävle.

Annons
Det konstaterar handelsutredarna Nordplan AB som undersökt vilka konsekvenser det nya området Östra Birsta kommer att få för övrig handel i Sundsvall.
Tanken är att Östra Birsta ska rymma butiker på totalt nära 70 000 kvadratmeter. Det är en större expansion än vad marknaden klarar av, menar dock utredarna.
Klart är att Ica Maxi vill bygga en stor butik på totalt 10 500 kvadratmeter i området och går allt enligt planerna kan den stå klar före julen 2006. Det kommer att medföra att livsmedelshandeln totalt sett ökar, men också att andra butiker påverkas.
Mest drabbas butikerna i Bydalen och Birsta, alltså Coop Forum, Ica Kvantum och Willys, som kan få en minskad omsättning med upp emot 20 procent, tror utredarna.
Etableringen av Ica Maxi kan också medföra att ett par mindre butiker slår igen flera år tidigare än de annars skulle ha gjort. Dock vill utredarna inte peka ut vilka butiker det skulle kunna handla om.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att mindre butiker ofta lägger ner i samband med generationsskiften. Det är ofta den utlösande faktorn, inte att butiker tappar 10-15 procent i omsättning, skriver utredarna.
Som ST tidigare berättat har också den tyska byggjätten Bauhaus börjat blicka mot Birsta.
Det skulle göra att marknaden för järn- och bygghandeln i Sundsvall blir mycket ansträngd. En eller två av de nuvarande enheterna riskerar att slås ut, menar utredarna.
I planerna för Östra Birsta har också funnits tankar på en stor butik inom sport- och fritid och en dito inom möbler, hem och trädgård. Utredarna tror att om sådana etableringarna blir lyckade, så slås någon eller några konkurrenter i området ut.
I stort torde Sundsvalls stadskärna inte påverkas nämnvärt av Östra Birsta. Undantaget blir om en stor sportbutik etablerar sig där.
I rapporten konstateras att alla stora butikskedjorna inom hemelektronik och vitvaror redan finns i Västra Birsta, eller i närheten. Möjligen finns det plats för en mindre databutik och en specialiserad vitvarubutik i området, skriver Nordplan AB.
Andra möjligheter, menar de, är att etablera en outlet-marknad (billig utförsäljning av kläder) eller en affär för byggrecycling (begagnat byggmaterial).

Mer läsning

Annons