Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA har sparat in 1 000 jobb på åtta år

/

SCA Forest Products har minskat antalet anställda med cirka 1 000 personer på åtta år. Neddragningarna har till stor del rört Medelpad och Västernorrland. Men de har skett succesivt, med få uppsägningar.

Annons
I dag har SCA Forest Producs 4 146 anställda, vilket betyder att var femte anställd försvunnit sedan 1997/98. Samtidigt som produktionen ökat med 25 procent.
Vi har gnetat och sparat i alla år. Tack vare det berörs vi också ganska lite av SCA:s stora sparprogram, säger Björn Lyngfelt, informationschef för SCA Forest Products i Sundsvall.
Sparprogrammet innebär att 3 600 jobb i hela SCA-koncernen försvinner, varav cirka 300 i Sverige. För affärsområdet skogsindustriprodukter är det mest dramatiska att testlinerfabriken i Danmark läggs ned.
Någon större dramatik har det heller inte varit när SCA Forest Products minskat personalstyrkan de senaste åren. Det har i stället mest skett genom att pensioneringar och andra naturliga avgångar inte ersatts.
Undantag finns dock. Dit hör främst nedläggningen av sågen i Lugnvik då 51 anställda varslades för snart fyra år sedan. Fortfarande är dock justeringsverket och utlastningen igång i Lugnvik för att betjäna den stora sågen i Bollsta.
När SCA och Graninge tillsammans bildade bolaget Scaninge rationaliserades en del jobb bort. Senare blev SCA ensam ägare till de sju sågverken, varav tre i Västernorrland (Tunadal, Bollsta och Graningebruk).
I dag har SCA Timber, som enheten nu heter, 700 anställda. Det är 230 färre än vad sågverken hade 1997/98.
En ännu större neddragning, 300 anställda, har dock skett inom området skog.
Men det har inte bara rört skogsarbetare. Där har antalet tjänstemän minskat rätt mycket. Dessutom blev flera av våra skogsmaskinförare i stället egna entreprenörer för några år sedan, säger Björn Lyngfelt.
På den största arbetsplatsen, Ortviken, har antalet anställda minskats med nära 200. I dag har pappersbruket färre än 1 000 anställda.
Massafabriken Östrand i Timrå har under de åtta åren dragit ner med cirka 100 jobb till dagens 450 anställda.
Utomlands då? Jo, pappersbruket Aylesford utanför London har minskat med 60 anställda och bruket i Laakirchen, Österrike, med 30 anställda.
Man ska heller inte glömma att när vi slog ihop Forest Products med Graphic så försvann ett helt ledningsskikt med direktörer. Så även inom stab och ledning har vi minskat antalet anställda ganska mycket, påpekar Björn Lyngfelt.

Mer läsning

Annons