Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA ingår elavtal värt miljarder med Vattenfall

SCA har slutit ett avtal där de under åtta år köper 1,3 terrawattimmar el per år från Vattenfall. Avtalet är värt åtskilliga miljarder kronor.

Annons
Främsta orsaken till att SCA väljer att teckna ett långt avtal med Vattenfall är den stora osäkerheten på elmarknaden.
Detta är ett viktigt avtal för den långsiktiga driften av våra svenska bruk eftersom det ger oss stabila förutsättningar för i varje fall en del av vår elförsörjning för en tid framöver, säger Kenneth Eriksson, ansvarig för koncernens skogindustriprodukter.
Skogsbolaget är en av landets tre största elförbrukare. Under 2004 förbrukade SCA 3,2 terrawattimmar el vid sina svenska fabriker.
Avtalet med Vattenfall kunde slutas efter diskussioner som enligt Kenneth Eriksson varit både långa och hårda.
Vattenfall är nog inte nöjda med priset och det är inte vi heller. Men det är så det brukar vara.
Samtidigt är SCA-chefen fortsatt kritisk till regeringens energipolitik. Han menar att den svenska elproduktionen måste ökas för att säkra tillgången på denna viktiga råvara i framtiden.
Men samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har sagt att hon vill avveckla fler kärnkraftverk framöver. Jag har svårt att förstå det i ett land där vi är så beroende av den elintensiva industrin, säger Kenneth Eriksson.
För SCA-ledningen fortsätter nu arbetet med att lösa företagets övriga elbehov på ett långsiktigt sätt.
För statliga Vattenfall är avtalet med SCA värt flera miljarder kronor. Bolaget har nyligen också tecknat mångåriga avtal med skogsbolagen Holmen och Stora Enso.

Mer läsning

Annons