Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA och Kubal vill bilda nytt elbolag

Kubal och SCA planerar att tillsammans med ett tiotal andra företag inom basindustrin bilda ett eget kraftbolag, Basel AB. Målet är att öka utbudet av el och pressa priserna.

Annons
Den elintensiva industrin har länge klagat på energipolitiken.
Bristen på långsiktighet gör stora framtidssatsningar som den i Ortviken osäker, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products.
Samtidigt har elpriset stigit, vilket hotar Kubals framtid.
Basel AB, som ännu inte är bildat, skulle kunna bli en fjärde stor aktör inom elhandeln vid sidan av Vattenfall, Sydkraft och Fortum. Basindustrin förbrukar ungefär 15 procent av all el i Sverige och SCA är den största kunden med sina 2,5 TWh.
Ja, en gemensam upphandling av el är inte utesluten. Men det gäller också att öka tillgången på el, påpekar Björn Lyngfelt.
Basel AB skulle därför kunna ta initiativ till nya energiprojekt eller stöjda andras projekt genom att gå in som delägare eller huvudägare.
Anders Nilsson, vd för Kubal, säger att diskussionerna inte hunnit bli så konkreta ännu, men har själv funderingar kring vilka slags projekt som skulle kunna bli aktuella.
Om Sverige skulle bygga ett nytt kärnkraftverk skulle vi kunna bli delägare, precis som Stora Enso är i Finland. Man kan också tänka sig att det byggs gaskraftverk i Norge och att vi bygger en pipeline till Sverige. Eller att det dras en pipeline från naturgasprojektet Snövit i Nordnorge till Kiruna och att LKAB bygger ett gaskraftverk där.
Kubal ligger under tiden i fortsatta förhandlingar med Vattenfall om ett nytt elavtal från 2008.
Bland de företag som är intresserade av att bilda Basel AB finns även LKAB, SSAB, Boliden, Stora Enso, Holmen, Billerud och Korsnäs.

Mer läsning

Annons