Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA:s vindkraftprojekt försenas

/
  • Här ligger de sex vindkraftparker som Statkraft SCA Vind AB planerar: 1. Raftsjöhöjden. 2. Stamåsen. 3. Bodhögarna. 4. Ögonfägnaden. 5.Björkvattnet–Björkhöjden. 6. Mörttjärnberget.

Statkrafts och SCA:s stora satsning på 460 vindkraftverk blir kraftigt försenad. Anledningen är att samtliga sex vindkraftparker överklagats av samebyar.

– Mycket tråkigt, tycker Åke Westberg, SCA:s projektchef.

Han hoppas nu på byggstart nästa vår.

Annons

Statkraft SCA Vind AB hade ursprungligen hoppats komma igång denna vår med det som ska bli Sveriges största vindkraftutbyggnad. Det skulle med sina 2,4 terawattimmar fördubbla vindkraftproduktionen i landet.

Men projektet har dragit ut lite på tiden.

Sedan började överklaganden lämnas in till Miljödomstolen. Strömsunds kommun, ornitologiska föreningar och framför allt Jiingevaerie och Jovnevairie samebyar i Krokom och Offerdal har överklagat.

– Att några parker skulle överklagas räknade vi med, men vi trodde att vi skulle kunna starta arbetet i ett par av de andra parkerna. Men nu har samtliga parker överklagats. Och det tar mellan ett halvår och ett år för Miljödomstolen att handlägga ärendena, säger Åke Westberg.

Han tror att det finns tekniska lösningar på en del av de problem som tas upp, bland annat varselljusen för flygtrafiken på de höga vindkraftverken. Men med samebyarna, som överklagat fem respektive en vindkraftpark, blir det mer svårlöst, tror Westberg.

– Ja, för de menar att vindkraftparkerna stör helheten för deras verksamhet. Vi tror att däremot att rennäringen kan samexistera med vindkraften, säger Åke Westberg.

Bengt Vernmark, vd för Statkraft Vind i Sverige, påpekar att man varit beredda att diskutera en ersättning för de skador som projektet kan innebära.

– Länsstyrelsernas miljöprövningsdelegation ansåg också att de förslag som vi presenterat innebär en begränsad påverkan på djurliv och natur, säger han.

Åke Westberg betonar att bolaget fortfarande tror på projektet. Men är klart besviken över att man inte kan komma igång snart.

– Arbetsmarknaden skulle behöva det här nu. Dessutom finns det ledig kapacitet hos leverantörerna, vilket ger möjlighet till bra priser. Hur det ser ut nästa år vet vi inte.

Förseningen medför också kostnader för projektet.

– Det kan handla om några tiotals miljoner. Men fördyringen på grund av att marknaden kan vara en helt annan om ett år kan bli mycket större, säger Åke Westberg.

Mer läsning

Annons