Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA säger upp 3 600 anställda

Skogsbolaget SCA kommer att säga upp 3 600 anställda, varav 400 i Sverige. 20 fabriker kommer att läggas ned. Det framgick av det nya sparpaket som presenterades i går.

Annons
SCA har totalt 53 000 anställda, varav 6 400 som arbetar i Sverige. Sparprogrammet innebär att cirka sju procent av de anställda i koncernen sägs upp.
 I Sverige har vi tre enheter för tillverkning av wellpappkartonger där vi kommer dra ner och effektivisera, säger Jan Åström, vd och koncernchef på SCA.

Munksund och Obbola
Neddragningar sker också vid bruken i Munksund utanför Piteå och Obbola utanför Umeå. Även Munksjös mjukpappersrörelse i Jönköping och i Drammen, Norge, berörs.
Det är således inom affärsområdena hygienprodukter och förpackningar, som tidigare varit så expansiva, som uppsägningarna sker. Tre fjärdedelar av bantningen sker i Europa, framför allt i Storbritannien och Holland.
Affärsområdet skogsindustriprodukter, med bland annat Ortviken, Östrands massafabrik och Tunadals sågverk, berörs inte alls lika drastiskt.
Vi har haft kontinuerliga besparingar i många år och fortsätter med det, säger Kenneth Eriksson.
På Ortvikenfabriken har arbetstyrkan minskats med cirka 20 personer per år.
Totalt i Sundsvallsregionen kommer vi att vara ett 40-tal personer färre om 23 år. Samtidigt försöker vi också bli effektivare genom att nyttja våra resurser bättre och bli mer flexibla.
Sparpaketet ska vara genomfört senast i mars 2007 och från 2008 ge en besparing på drygt 1,5 miljarder kronor per år.

Nyinvesteringar också
I samband med besparingarna sker också nyinvesteringar på totalt 1,9 miljarder kronor i de kvarvarande enheterna, för att vässa och utveckla konkurrenskraften.
Kostnaden för att genomföra sparpaketet blir 2,6 miljarder plus att anläggningar och maskiner skrivs ned med 2,3 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons