Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA tjänar mer i Nordamerika

Lönsamheten kommer att bli avsevärt bättre i år.
Det lovar Michael Bertorp, chef för SCA:s affärsgrupp Amerika. Besparingar och prsihöjningar ligger bakom förbättringen.

Annons
Det är i det egna magasinet SCA Investor som förre Sundsvallsbon och koncernens vice vd Michael Bertorp berättar om arbetet med att förbättra lönsamheten.
Han blev chef för affärsgruppen Amerika vid årsskiftet. Den omfattade då ett 30-tal fabriker i USA, samt fabriker i Mexico och ett antal länder i Sydamerika. Produktionen är inriktad på hygienprodukter och skyddsförpackningar.
SCA håller på med ett omfattande besparingsprogram i Nordamerika. I år kommer det att ge över 10 miljoner dollar, uppger Bertorp, och nästa år nästan det dubbla (dvs nära 160 miljoner kronor).
Bland annat har SCA lagt ner ett bruk för tillverkning av mjukpapper och ett antal produktionsenheter för förpackningar.
Samtidigt har man lyckats höja priserna på mjukpapper, både våren 2004 och i våras. Bertorp hoppas också på ytterligare prishöjning nu i höst.
Marknaden för både mjukpapper och förpackningar fortsätter att växa i Nordamerika och på sikt kommer SCA att köpa upp fler företag, även om man just nu ligger lågt, säger Michael Bertorp till SCA Investor.
I Mexico äger SCA ett företag som tillverkar mjukpapper, i Chile äger de hälften av ett företag som tillverkar mjukpapper och blöjor och i Colombia investerar SCa i höst i en ny mjukpappersmaskin.
Även Brasilien kan i framtiden bli en intressant marknad, menar Michael Bertorp.

Mer läsning

Annons