Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Setra Group sjunktimmer Mellanskogs ägare

/
  • Erik Engman, Bergsjö,  vill ha stopp på Setra Group-förlusterna. Till höger om honom Gnarpsbrukarna Olle Eriksson och Ulf Norell.

Mellanskogs gigantiska sågverksrörelse Setra Group, som sågar hela cirka 1,7 miljoner kubikmeter per år, har blivit ett sjunktimmer för Mellanskogs skogsägare.

Annons
I fjol redovisade Setra Group en rörelseförlust på 118 miljoner, 2004 var förlusten 70 miljoner. Mellanskog backade genom det med 55,3 miljoner.
Jag förstår inte att det ska behöva gå så illa. Norrskog klarar ju sig bra och Tjärnvikssågen har sällan redovisat förluster, sade skogsbonden Erik Engman, Bergsjö, vid tisdagskvällens årsmöte för Nordanstigsföreningen som hölls på Grängsjö kapell.
Engman siade att en miljard under åren försvunnit inom Mellanskog på grund av usla affärer.
Mellanskogs ordförande, Lars Gabrielsson, sade att furusågningen gav den stora förlusten. För i år siade han om ett klart bättre resultat - "konjunkturen är med oss" . 100 jobb i Setra Group ska dras in och i sågen i Gävle ska 45 miljoner investeras.
Gabrielsson sade också att det ökade bioenergianvändet kan ge bättre ekonomi för skogsägarna. Toppar och klenvirke ska i högre grad bli energi.
Priserna går upp.
Gabrielsson noterade också att det måste bli slut på alla statliga direktiv mot skogsägarna samt att marknadskrafterna måste få råda.
Skogsbolagen vill inte ha konkurrens om råvaran.

Mer läsning

Annons