Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ kontrar med bättre tåg

Tre flygbolag på sträckan Sundsvall-Stockholm. — Visst är flyget ett rejält hot, erkänner SJ:s presschef Kajsa Moström. Motdraget blir fräschare X2000-tåg med Internet och mobiltäckning. Och kanske sänkta priser i första klass.

Annons
I fjol bröts SJ:s positiva trend på trafiken till Sundsvall. Efter flera år av stadiga ökningar så minskade antalet passagerare med två procent, precis som i landet i sin helhet. Och intäkterna minskade med fem procent.
Vi genomförde en rejäl prissänkning för ett år sedan när vi införde Just nu-biljetterna. I dag säljs var fjärde biljett till lågpris, säger Kajsa Moström.
Trenden bröts trots att SAS då fortfarande var ensamt flygbolag på sträckan. I dag är konkurrensen från flyget betydligt tuffare. Nu kan flyget vara nästan lika billigt som tåget och betydligt snabbare.
Vi skulle förstås önska en kortare restid med tåg. Men trängseln på spåret har tyvärr gjort att den i stället blivit lite längre än för ett par år sedan. Dock håller vi tiderna bättre nu. I januari kom 89 procent av tågen på sträckan i tid, poängterar Kajsa Moström.
Det finns också en möjlighet att korta restiden.
Det är att låta vissa avgångar köra hela sträckan nonstop. Det ska vi titta på, säger hon.
På vardagar har SJ i dag åtta tåg till Stockholm och där finns inga planerade neddragningar under det dryga närmaste året, enligt Kajsa Moström.
Tåget har också klara fördelar, menar hon. En sådan är att man kan utnyttja restiden mycket bättre än i flyg eller bil.
Till hösten får Ostkustbanan sina första uppfräschade X2000-tåg med Internet och bättre mobilmottagning. Det är något kunderna efterfrågat och det kommer att göra oss mer konkurrenskraftiga.
Priset då? När SJ i höstas genomförde sin PR-kampanj, bland annat i Sundsvall, sänkte de priset i första klass tillfälligt.
Det gav inte så stor effekt. Men vi håller ett vakande öga på hur flygkonkurrensen påverkar tågresandet och kommer att agera utifrån det, säger Kajsa Moström.

Mer läsning

Annons