Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandia Liv riskerar tappa tusentals sparare

De 15 700 medlemmarna i Grupptalan mot Skandia erbjuds nu kostnadsfritt rätten att flytta över sina pensionspengar till Handelsbanken Liv.

Annons
 Det finns ett så oerhört stort missnöje med Skandia Liv som jag inte tror att bolagets ledning riktigt fattar, säger Grupptalan mot Skandias vice ordförande Anders Keller till TT.
Föreningen träffade på tisdagen en uppgörelse med Handelsbanken Liv som innebär att de 15 700 medlemmarna kan flytta över sina pensionsförsäkringar till Handelsbanken Liv utan kostnad.
 Trycket från våra medlemmar på att något måste hända har varit kompakt.

"Sämre villkor"
Och Anders Keller sparar inte på krutet.
 Sparare som länge pensionssparat hos Skandia Liv får numera sämre villkor, jämfört med nya sparare och gamla kunder får sämre avkastning på sitt kapital, säger Anders Keller.
 Många av våra 15 700 medlemmar är djupt missnöjda och vill därför lämna Skandia Liv.
Anders Keller är noga med att påpeka att det är upp till var och en av medlemmarna att ta ställning till den framförhandlade uppgörelsen med Handelsbanken Liv, som till skillnad från Skandia Liv är ett vinstutdelande livbolag.

Skiljedomen dröjer
Uppgörelsen har ingenting att göra med den skiljedomsprocess, som inletts mellan Skandia och Skandia Liv. Förra året stämde Skandia Liv moderbolaget Skandia på 2,2 miljarder kronor.
Mot slutet av året kommer kanske en skiljenämnd att avgöra om Skandia Livs sparare har rätt till några pengar från försäljningen av kapitalförvaltningsbolaget SAM. Hela köpeskillingen på 3,2 miljarder kronor gick till Skandia år 2000 och Föreningen Grupptalan mot Skandia har länge hävdat att det var otillåten vinstutdelning.
Skandia Livs vd Urban Bäckström ställer sig nu frågande till föreningens uppgörelse med Handelsbanken Liv.
 Vi har haft de bästa relationer med Föreningen Grupptalan och gett föreningen insyn i skiljedomsprocessen. Våra mätningar visar också att förtroendet för Skandia Liv är på väg tillbaka och försäljningen går mycket bra, säger Urban Bäckström.
 Varje kund ska självfallet välja det livbolag som passar bäst. Men tittar man på vilka avgifter och vilken avkastning som Handelsbanken Liv erbjuder så är det fullt klart att vi kommer bättre ut i en sådan jämförelse.

Mer läsning

Annons